Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Stefan Löfven (S) och EU:s övriga ledare ska diskutera Iranavtalets framtid och amerikanska sanktioner på torsdag med bland andra utrikeschefen Federica Mogherini.

Löfven varnar: Svenska företag kan drabbas av USA-sanktioner

BRYSSEL 15 maj 2018

Statsminister Stefan Löfven hoppas att kvarvarande länder står fast vid Iranavtalet men han varnar samtidigt för att svenska företag som gör affärer med Iran kan drabbas av USA:s sanktioner.

– President Trumps beslut att införa nya sanktioner är mycket bekymmersamt för ekonomin. Så som det ser ut nu kommer det med största sannolikhet att drabba svenska företag negativt, sade Stefan Löfven (S) i Riksdagens EU-nämnd på tisdagen.

Frågan om hur EU ska agera när USA lämnar kärnenergiavtalet med Iran som syftar till att stoppa landet från att utveckla kärnvapen i utbyte mot slopade ekonomiska sanktioner ska diskuteras av statsministern och hans europeiska kollegor på en informell EU-middag i Bulgariens huvudstad Sofia  imorgon kväll.

Inför middagen träffade EU:s utrikeschef Federica Mogherini på tisdagen Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif tillsammans med ditos från Tyskland, Frankrike och Storbritannien. I EU-nämnden betonade Löfven vikten av enighet inom EU och han välkomnade de uttalanden som gjorts hittills där man från europeiskt håll sagt att avtalet ska bevaras även om USA lämnar.

Konsekvensen kan dock bli, som Löfven varnar för, att europeiska bolag som gör affärer med både Iran och USA träffas av de sanktioner som USA planerar att införa mot landet.  För svensk del har exporten till Iran fyrfaldigats sedan Iranavtalet trädde i kraft 2015.

Oron kring USA:s beslut att dra sig ur avtalet liksom beskedet om amerikanska tullar på stål och aluminium som också ska diskuteras på middagen på torsdag delades av ledamöterna i EU-nämnden.

EU måste satsa mer på innovation

De planerade huvudpunkterna på EU-middagen är annars innovation och digitalisering och hur Europa kan satsa för att komma ikapp USA och Asien på området.   

– EU släpar efter globalt. Det är uppenbart att Europa inte har kunnat omvandla den ledande ställning som vi faktiskt har inom vetenskap till ledarskap till innovation och företagande, sade Löfven.

Riksdagsledamöterna höll med om vikten av att satsa på de områdena men flera betonade samtidigt att man måste värna om de personer som kan förlora sina jobb när arbetsuppgifter tas över av maskiner samt tänka på dataskydd och den personliga integriteten.

–Där kan man lätt få känslan av att allt kommer lösa sig med den europeiska personuppgiftsförordningen GDPR. Jag tror det finns väldigt mycket mer att slå vakt om. Människor kanske frivilligt men omedvetet lämnar ifrån sig väldigt känsliga uppgifter, sade Vänsterpartiets Jens Holm.

Statsministern höll med om de invändningarna samtidigt som han vidhöll att EU måste satsa mer på innovation mer än idag.

– EU behöver prioritera innovation högre än idag, det kommer jag framföra på mötet, sade Löfven.

Enligt EU-kommissionären med ansvar för innovation, Carlos Moedas, står dock frågan redan i topp på EU:s agenda. Men som ett inspel till EU-ledarnas middag uppmanade han på tisdagen medlemsländerna att rappa på med förhandlingarna om de förslag som kommissionen lagt fram när det gäller innovation och digitalisering.

Sedan lanseringen av strategin för EU:s digitala inre marknad 2015 har kommissionen lagt fram 29 förslag men lagstiftarna -  medlemsländerna och EU-parlamentet – har ännu bara godkänt tolv. De uppmanas därför skynda på förhandlingarna så att EU:s digitala inre marknad kan färdigställas i slutet av 2018.

Mer fakta

Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret