Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Den nederländske miljöpartisten Judith Sargentini ansvarar för rapporten i EU-parlamentet. Arkivbild.

EU-politiker har tröttnat på Ungern

BRYSSEL 26 juni 2018

I en historisk omröstning kräver EU-parlamentariker att en rättslig process inleds mot Ungern för dess allt mer odemokratiska tendenser.

Sedan maj 2017 granskar EU-parlamentet den demokratiska utvecklingen i Ungern. I går måndag röstade parlamentets rättighetsutskott Libe för den rapport som den nederländske miljöpartisten Judith Sargentini ansvarat för som rekommenderar medlemsländerna att inleda en rättslig process mot den ungerska nationalkonservativa regeringen under premiärminister Viktor Orbán.

– Det ungerska folkets rätt till yttrandefrihet och jämlikhet under lag måste skyddas från Viktor Orbáns önskan att driva landet in i auktoritarism, sade Sargentini efter omröstningen.

Med siffrorna 37 mot 19 fick Sargentini med sig en majoritet av parlamentarikerna som bland annat kritiserar inskränkningar i yttrandefriheten, domstolarnas oberoende, minoritetsrättigheter och migranters situation i Ungern. Utskottet vill med omröstningen uppmana medlemsländerna att sätta i gång artikel 7.1 i EU-fördraget som i praktiken är en stark politisk markering mot ett medlemsland.

Av de två närvarande svenska EU-parlamentarikerna röstade en för, Malin Björk (V) och en emot, Kristina Winberg (SD), rapporten. Åtta ledamöter i högergruppen EPP, som Orbáns Fidesz-parti tillhör, röstade dessutom för.

Orbán: En Soros-rapport

Premiärminister Viktor Orbán avvisar omröstningen som ett försök att sätta tryck på Ungern att ta emot flyktingar och kallar rapporten en Soros-rapport efter den ungerskamerikanske finansspekulanten George Soros som beskylls för att konspirera mot Ungern och dess regeringen. Judith Sargentini, författaren av rapporten kallar han en av Soros’ folk.

Nästan ända sedan nationalkonservativa Fidesz kom till makten 2010 har EU-kommissionen och EU-parlamentet riktat kritik mot en rad nya lagar i Ungern.

Omröstning i höst

Hela EU-parlamentet väntas rösta i frågan i september. Om ledamöterna följer utskottet är det första gången som EU-parlamentet använder sin rätt att uppmana ministerrådet att inleda en process enligt artikel 7.1 i Lissabonfördraget för att varna ett medlemsland.

I EU pågår redan en liknande process mot Polen men där är det EU-kommissionen som beslutat att inleda ett artikel 7.1-förfarande.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret