Den nederländske miljöpartisten Judith Sargentini ansvarar för rapporten i EU-parlamentet. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-politiker har tröttnat på Ungern

I en historisk omröstning kräver EU-parlamentariker att en rättslig process inleds mot Ungern för dess allt mer odemokratiska tendenser.

Sedan maj 2017 granskar EU-parlamentet den demokratiska utvecklingen i Ungern. I går måndag röstade parlamentets rättighetsutskott Libe för den rapport som den nederländske miljöpartisten Judith Sargentini ansvarat för som rekommenderar medlemsländerna att inleda en rättslig process mot den ungerska nationalkonservativa regeringen under premiärminister Viktor Orbán.

– Det ungerska folkets rätt till yttrandefrihet och jämlikhet under lag måste skyddas från Viktor Orbáns önskan att driva landet in i auktoritarism, sade Sargentini efter omröstningen.

Med siffrorna 37 mot 19 fick Sargentini med sig en majoritet av parlamentarikerna som bland annat kritiserar inskränkningar i yttrandefriheten, domstolarnas oberoende, minoritetsrättigheter och migranters situation i Ungern. Utskottet vill med omröstningen uppmana medlemsländerna att sätta i gång artikel 7.1 i EU-fördraget som i praktiken är en stark politisk markering mot ett medlemsland.

Av de två närvarande svenska EU-parlamentarikerna röstade en för, Malin Björk (V) och en emot, Kristina Winberg (SD), rapporten. Åtta ledamöter i högergruppen EPP, som Orbáns Fidesz-parti tillhör, röstade dessutom för.

Orbán: En Soros-rapport

Premiärminister Viktor Orbán avvisar omröstningen som ett försök att sätta tryck på Ungern att ta emot flyktingar och kallar rapporten en Soros-rapport efter den ungerskamerikanske finansspekulanten George Soros som beskylls för att konspirera mot Ungern och dess regeringen. Judith Sargentini, författaren av rapporten kallar han en av Soros’ folk.

Nästan ända sedan nationalkonservativa Fidesz kom till makten 2010 har EU-kommissionen och EU-parlamentet riktat kritik mot en rad nya lagar i Ungern.

Omröstning i höst

Hela EU-parlamentet väntas rösta i frågan i september. Om ledamöterna följer utskottet är det första gången som EU-parlamentet använder sin rätt att uppmana ministerrådet att inleda en process enligt artikel 7.1 i Lissabonfördraget för att varna ett medlemsland.

I EU pågår redan en liknande process mot Polen men där är det EU-kommissionen som beslutat att inleda ett artikel 7.1-förfarande.