Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Faktapremiär: Handelskrig och USA-tullar i nytt tema

BRYSSEL 6 juni 2018 | EU inför strafftullar mot USA

Idag lanserar Europaportalen en ny temasida om internationell handel. Läs det senaste om USA:s tullar, EU:s motåtgärder och risken för handelskrig. 18 aktuella frågor och svar.

När USA:s president Donald Trump slutligen annonserade att tullarna på stål och aluminium skulle omfatta EU stod unionen redo med motåtgärder. Redan samma dag startade EU-kommissionen process mot USA inom Världshandelsorganisationen WTO då man anser att de amerikanska tullarna bryter mot de internationella handelsreglerna.

Idag, onsdag, annonserade också kommissionen att man svarar med strafftullar på utvalda amerikanska varor till ett värde av 2,8 miljarder euro, nästan 29 miljarder kronor. Det är betydligt lägre än den skada som de amerikanska stål- och aluminiumtullarna orsakar vilken uppskattas till 6,4 miljarder euro eller 65 miljarder kronor. EU har dock fler amerikanska varor på sin lista och kan införa ytterligare tullar till ett värde om resterande 3,6 miljarder euro beroende på hur WTO bedömmer USA:s tullar.

Svår balansakt för EU

Att EU inte går hårdare åt USA kan bero på att man vill undvika ett eskalerande handelskrig – Trump har hotat med nya tullar, bland annat på europeiska bilar, om EU skulle svara på de amerikanska tullarna.

För EU, som vill verka för global frihandel, innebär det en svår balansgång att dels markera mot Trump men samtidigt undvika ett större handelskrig som kan slå mot den globala tillväxten i ett läge där EU äntligen börjat lämna krisåren bakom sig.

Mer detaljer om de amerikanska tullarna och andra motåtgärder som EU har i rockärmen kan du läsa om i Europaportalens förklarande temasida om Internationell handel.

Allt om handel

På temasidan kan du också läsa om EU:s egna protektionistiska åtgärder som har ökat i antal.

Du hittar också fakta om EU:s handelsavtal med andra länder som är närmare 70 till antalet och förhandlingar om nya avtal som ska starta inom kort. Utöver det kan du läsa om turerna kring de kontroversiella investeringsskydden, handelns betydelse för ekonomin och medborgarna syn på frihandel.

Slutligen får du också en förklaring till varför Belgiens regionala parlament i Vallonien inte längre kommer kunna sätta käppar i hjulen för EU:s handelsförhandlingar.

Mer fakta

Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret