Annons

Det tog den tyska förbundskanslern Angela Merkel 250 dagar att svara på den franske presidenten Emmanuel Macrons plan för EU. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Merkel närmar sig Macron om EU-framtid

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel är ovanligt tydlig när hon närmar sig sin franske motsvarighet Emmanuel Macron om framtiden för valutasamarbetet och unionen. Hon förespråkar en eurobudget med krislånemöjlighet och snar överenskommelse om nästa flerårsbudget.

Drygt åtta månader efter den franske presidenten Emmanuel Macrons linjetal om sin syn på framtidens EU gav Tysklands förbundskansler Angela Merkel i går söndag sin offentliga reaktion. Många av hennes besked i tyska Frankfurter Allgemeine Zeitung på söndagen var helt nya och mer långtgående än tidigare.

Merkel räckte ut en hand till Macrons idé om framtida krislån via en ny Europeisk valutafond till euroländer som hamnat i ”svårigheter på grund av yttre omständigheter”. Dock med brasklappen att detta ska ske i ”begränsad omfattning och med fullständig återbetalning” av lånen. Ett tänkbart fall som nämns i debatten är den eventuella ekonomiska kris som Irland kan hamna i när grannlandet Storbritannien lämnar EU. Ett land med dåligt skötta finanser, som exempelvis Italien, skulle dock inte få ett sådant krislån.

Hon vill att valutafonden ska ha en budget som ska gå till olika investeringar i euroländerna. Storleken på denna ska enligt Merkel vara ”lägre tvåsiffriga miljarder” euro – långt mindre än Macrons önskan om en eurobudget på flera procent av bruttonationalprodukten i euroländerna.

– Vi behöver en snabbare ekonomisk sammanstrålning mellan länderna i euroområdet. För detta måste vi stärka innovationskraften med hjälp av ytterligare strukturpolitik, sade Merkel.

Hon hoppas att medlemsländerna ska kunna komma överens om detta och unionens nästa långtidsbudget innan nästa EU-val om ett knappt år.

Säkerhet

Merkel och Macron är i stort eniga om ett fördjupat europeiskt samarbete när det gäller försvar och migration.

– I slutänden behöver vi en gemensam europeisk flyktingmyndighet som kan behandla alla asylansökningar vid de yttre gränserna på grundval av en enhetligt europeisk asylrätt, sade Merkel, något som hon tidigare inte efterfrågat offentligt.

Merkel går fortsatt på tvärs mot den svenska regeringen och vill inte driva igenom någon obligatorisk flyktingfördelning mellan medlemsländerna.

Välkomnande i Paris och Bryssel

”Detta är en rörelse i positiv riktning som vittnar om förbundskanslerns och hennes regerings europeiska engagemang”, heter det i ett uttalandet från den franska presidentstaben, skriver Le Parisien.

Även i Bryssel välkomnade en talesperson för EU-kommissionen Merkels uttalanden.

Trots förbundskansler Angela Merkels närmande är skillnaden mellan hennes och Macron EU-visioner tydliga där fransmannen förespråkar mer makt till Bryssel med fler gemensamma åtgärder medan hon hellre ser att medlemsländerna i större grad behåller taktpinnen.

I slutet av veckan träffas Emmanuel Macron och Angela Merkel i samband med G7-mötet i Kanada och den 17 juni ska ministrar från de två länderna träffas för ett minitoppmöte och försöka enas inför EU-toppmötet två veckor senare.