Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Migrationsminister Heléne Fritzon (S).

Sverige berett kompromissa kring flyktingfördelning

STOCKHOLM 1 juni 2018

Sverige och andra länder vill dela på flyktingmottagandet  i krislägen men motståndet från Ungern är hårdnackat.

Enligt migrationsminister Heléne Fritzon kan dock Sverige tänka sig att kompromissa.

– Den svenska hållningen är väldigt tydlig, det handlar om ett gemensamt ansvarstagande, en solidariskt fördelning. Vi vill ha någon form av tvingande omfördelning om vi hamnar i ett allvarligt läge igen såsom 2015, sade Heléne Fritzon efter sitt besök i EU-nämnden på fredagen.

På måndag möts hon och EU:s andra migrationsministrar i Luxemburg för att samtala kring hur flyktingar ska tas emot och fördelas i händelse av att det kommer nya stora flyktingströmmar i framtiden.

Den svenska linjen att solidaritet ska gälla alla och fullt ut har bland annat stöd av Tyskland och Frankrike, uppgav Fritzon.

Men länderna har hittills inte nått någon framgång i försöken att övertala andra, mer motsträviga medlemsstater som Ungern, vars motstånd till att ta emot flyktingar Fritzon beskriver vara hårdnackat och hon säger också att det ”blivit hårdare efter hand”.

Hopp om kompromiss

På mötet i början av nästa vecka hoppas hon ändå att medlemsländerna ska komma en bit närmare någon slags uppgörelse.

– Sverige är villig att kompromissa, uppgav Heléne Fritzon. Men hur långt regeringen är beredd att gå var hon förtegen om.

Hon konstaterade dock att det finns en rad olika förslag kring hur man ska kunna kompromissa kring det som kallas en reformerad Dublinförordning och som bland annat innehåller förslag till en ”omfördelningsmekanism” som ska gälla i krislägen och som syftar till att inte enskilda länder ensamma ska få bära ansvaret för flyktingar.

– Parlamentet, kommissionen, de olika medlemsstater har uppfattningar  kring detta och det bulgariska ordförandeskapet har nu ställt ett antal frågor om hur länderna kan tänka sig att gå vidare, uppgav Fritzon.

Österrike tar över

Efter ministerrådsmötet väntar sedan ett toppmöte i slutet av juni, då migrationspolitiken landar på stats- och regeringschefernas bord. Frågan är om man hinner komma överens innan Österrike tar över som ordförandeland i EU efter Bulgarien om en månad.

I EU förespråkar regeringen linjen att det ska vara möjligt för medlemsstaterna att införa permanenta uppehållstillstånd.

Samtidigt har regeringen här hemma drivit igenom en lag om tillfälliga uppehållstillstånd, som löper ut nästa sommar.

Karin Enström, moderat ledamot av EU-nämnden, kritiserade på fredagen att regeringen ger ”mixade signaler” i frågan:

–Man för en politik här hemma, och en annan i EU, sade hon. Samtidigt uppgav hon att det fanns en majoritet i EU-nämnden för regeringens hållning i frågan.

Men enligt Heléne Fritzon där det inte nu är aktuellt att nå en gemensam överenskommelse i EU kring om länder ska få ge permanenta uppehållstillstånd. Hon uppgav att det fanns förslag om att det ska vara valfritt för varje land.

Monica Kleja
Redaktör

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret