Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Statsminister Stefan Löfven i riksdagens EU-nämnd. Arkivbild.

Sverige stödjer inte EU-förslag om migrantläger

BRYSSEL 27 juni 2018

Statsminister Stefan Löfven menar att det nya förslaget om migrantläger utanför EU är för otydligt för att Sverige ska kunna ställa sig bakom det.

Inför torsdagens och fredagens EU-toppmöte i Bryssel har ett nygammalt förslag om att inrätta någon typ av läger för migranter utanför EU seglat upp på dagordning.

Rådsordförande Donald Tusk som ska leda toppmötet varnar att mycket står på spel om EU inte lyckas hindra migrationen.

”Vi har sett nya politiska rörelser skapas som erbjuder enkla svar på de mest komplicerade frågorna. Om folk tror på dem, att bara de kan hitta en effektiv lösning på migrationskrisen, kommer de även att tro på allt annat de säger”, skriver Tusk till stats- och regeringscheferna.

När statsminister Stefan Löfven (S) på onsdagen förankrade den svenska hållningen i riksdagens EU-nämnd sade han att Sverige inte kan ställa sig bakom lägren i nuläget.

– Regeringen är inte beredd att stödja detta rakt av. Det är för många frågetecken, sade Stefan Löfven och dock vill att frågan utreds vidare i samarbete med FN:s flyktingorgan UNHCR.

Debatten i EU-nämnden fokuserade på förslaget om uppsamlingscentra för migranter. Men varken riksdagsledamöterna eller statsministern fick någon klarhet i vad de faktiskt ska gå ut på – huruvida migranter ska söka asyl från lägren, skickas tillbaka till dem om de fått avslag på sin asylansökan och så vidare. I ett utkast till toppmötesslutsatser framgår bara att lägren ska syfta till att skilja ut ekonomiska migranter från skyddsbehövande och att de inte ska skapa incitament för ytterligare migration till EU.

Ingen uppgörelse om nytt asylsystem

I utkastet slås även fast att den uppgörelse om ett nytt asylsystem i EU som man tidigare hoppats kunna nå nu i juni inte kommer att nås. Det innebär att det svenska kravet om en obligatorisk omfördelning av flyktingar mellan medlemsländerna inte kan komma på plats i närtid. Regeringen lovar dock driva frågan vidare med starkt stöd i EU-nämnden.

– Vi ska fortsätta driva på, sade Löfven.

Regeringens linje har varit att alla sju rättsakter i asylsystemet borde klubbas samtidigt. Men eftersom det enligt Löfven finns EU-länder som inte verkar vilja nå en överenskommelse alls öppnade han på onsdagen för första gången för att behandla förslagen enskilt för att kunna komma vidare till beslut.

Amerikanska tullar oroar

Stats- och regeringscheferna ska också diskutera världshandeln och i synnerhet de amerikanska tullarna och EU:s motreaktion på dessa och president Donald Trumps hot om att även höja tullarna på europeiska bilar.

– Jag är mycket oroad över den här utveckling där EU och USA straffar varandra, sade Löfven som inte såg någon ljusning på situationen.

Har inte bråttom med ny långtidsbudget

Efter att EU-kommissionen under försommaren producerat en rad förslag på unionens nästa långtidsbudget för åren 2021-2027 ska stats- och regeringscheferna för första gången skarpt diskutera ämnet. Regeringen fick stöd av riksdagen att hålla en budgetrestriktiv linje och statsminister Stefan Löfven ogillar EU-kommissionens insistering på att nå en uppgörelse innan nästa Europaparlamentsval om knappt ett år.

– Regeringen har absolut inget emot att höga ambitioner men det viktigaste är att det blir ett bra resultat, inte att det går fort, sade Löfven.

Veckans EU-toppmöte inleds på torsdag eftermiddag och pågår till fredag.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret