Statsminister Stefan Löfven (S) vill diskutera migrantläger i Afrika men kräver samtidigt lösning i den olösta frågan om vem som ska ta ansvar för flyktingar inom EU.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sverige villkorar migrantläger med flyktingomfördelning

Regeringen vill utreda frågan om asylcenter i Afrika men statsminister Stefan Löfven säger samtidigt att det kräver att alla EU-länder tar solidariskt ansvar för flyktingar.  

– Det bygger på att det finns möjlighet till vidarebosättning, det bygger på att det finns solidariskt ansvar mellan EU:s medlemsländer, sade Stefan Löfven (S) till Europaportalen på EU:s toppmöte i Bryssel på torsdagen.

Migration har seglat upp som den hetaste frågan på toppmötet och i särskilt fokus ligger förslaget om att skapa mottagningscenter för migranter i Nordafrika i FN-organen UNHCR:s och IOM:s regi.

Mycket är fortsatt oklart kring dessa center. Statsminister Stefan Löfven vill därför inte ge stöd för idén idag men tycker att frågan är värd att utredas. Han hoppas också att det ska bidra till att hitta en lösning när det gäller vem som ska ta ansvar för flyktingar inom EU vilket medlemsländer bråkat om under tre års tid utan att kunna enas.

– Det är en ny situation nu när UNHCR och IMO säger att vi kan hjälpa till att få ner antalet, inte minst ekonomiska migranter, som kommer över Medelhavet. Då kanske det underlättar att få en lösning och ta hand om de som faktiskt har flyktingskäl, sade Löfven.

Inget gemensamt asylsystem

EU:s ledare hade satt som mål att enas om ett nytt gemensam europeiskt asylsystem inklusive en fungerande omfördelning av flyktingar till dagens möte. Det kommer dock inte ske.

Det finns farhågor om att frågan kommer rinna ut i sanden, särskilt när Österrike ska leda förhandlingarna med start nästa vecka i samband med att landet tar över EU:s ordförandeskap.

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz driver en tuffare migrationspolitik och hans fokus ligger snarare på starkare gränskontroll än solidarisk ansvarsfördelning inom EU.

– Det är möjligt att i dag inleda en omsvängning i migrationspolitiken, sade Kurz strax innan toppmötet.

Löfven pekar på att Österrike som ordförandeland har ansvar för att fortsätta diskussionerna om omfördelning. För att trycka på i den riktningen förespråkar Sverige att EU fattar beslut om de sju olika asylförslag som nu ligger på bordet som ett paket. Fem av dem är redan färdigförhandlade och skulle kunna beslutas om inom kort.

Trump och tullar

En annan tung punkt på toppmötet är hur EU ska förhålla sig till Donald Trump och USA:s tuffare handelspolitik och nyligen införda tullar. Ledarna ska också diskutera säkerhet och försvar med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, den kommande långtidsbudgeten och digitalisering.

På fredagen ska ledarna diskutera brexit och fördjupat eurosamarbete.