Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europarådets generalsekreterare Thorbjørn Jagland oroas för att nya lagar i Rumänien öppnar för mer korruption och bristande rättsstatlighet.

Europarådet: Rumänska rättsväsendet riskerar undermineras

BRYSSEL 16 juli 2018

Europarådets Venedigkommission kritiserar flera lagar som man anser kan underminera domstolarnas oberoende och tilliten till rättssystemet i Rumänien.

Den rumänske konservative presidenten Klaus Iohannis bad i maj Europarådets Venedigkommission att granska tre lagar som antogs i slutet av fjolåret. I fredags presenterade Venedigkommissionen, som har i uppdrag att granska rättsstatligheten i Europarådets medlemsländer, en preliminär rapport om vad de funnit.

”[Tillsammans är det sannolikt att de tre lagarna] underminerar oberoendet hos rumänska domare och åklagare och allmänhetens tillit till rättsväsendet”, heter det i rapporten.

Rapportförfattarna varnar vidare för att lagarna kan få ”negativa konsekvenser i kampen mot korruptionen” i landet.

Venedigkommissionen rekommenderar den rumänska regeringen att se över lagförslagen och bland annat ta bort delar om att begränsa domares och åklagares yttrandefrihet och överge planerna på sänka pensionsåldern för domare och åklagare.

Den rumänska regeringen, bestående av socialdemokrater och liberaler, motiverar de tre lagarna med att de ska göra rättsväsendet effektivare samtidigt som de ska stärka domares oberoende.

Talmannen i rumänska senaten, Călin Popescu-Tăriceanu, kommenterade på fredagen Venedigkommissionens rapport med att det var ett politiskt dokument, att analysen var ”extremt tunn” och att parlamentet kommer bortse från dess rekommendationer, skriver Romania-Insider.

EU-kommissionen orolig

EU-kommissionen följer nära utvecklingen i Rumänien. I fredags samtalade EU:s justitiekommissionär Věra Jourová den rumänske justitieministern Tudorel Toader och framförde kommissionens oro för utvecklingen.

– Det ligger i EU-kommissionens intresse att ha ett oberoende rättsväsende och en effektiv kamp mot korruption i varje medlemsland, sade Jourová som kallade utvecklingen i Rumänien som ett steg tillbaka och att den ”skapar oro”.

President Klaus Iohannis har inte godkänt lagarna i väntan på Europarådets slutliga rekommendation i frågan.

Fler omstridda lagändringar

I oktober väntas Venedigkommissionen publicera ytterligare en rapport om kontroversiella förändringar i Rumäniens brottsbalk och straffprocessrätt. Förändringarna har kritiserats av Europarådets ordförande Thorbjørn Jagland för att bryta mot internationell rätt när det gäller kampen mot korruption.

Rumänien är efter Bulgarien och Ungern EU:s mest korrupta land enligt Transparency International.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret