Nöjd Corazza Bildt: Min kritik träffade rätt
STOCKHOLM 6 augusti 2018– Det är utomordentligt att en talesman för det ungerska regeringspartiet Fidesz går i svaromål på min artikel. Det visar att kritiken alldeles uppenbarligen träffat rätt. Det säger Anna Maria Corazza Bildt (M) om motkritiken efter hennes debattartikel.
I en debattartikel i Politico nyligen, som fått stor spridning i Europa, kritiserade den svenska Europaparlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt den ungerske premiärministern Viktor Orbáns minnestal till Helmuth Kohl som hölls den 16 juni – på årsdagen av den kände tyske politikerns död.
– Grundproblemet är att han vill använda arvet efter Helmut Kohl och göra sig själva till uttolkare av vad kristendom och kristdemokrati ska vara i Europa, men det är en felaktig inriktning och krockar med rättsstatliga principer, säger hon till Europaportalen.
Orbáns presschef Bertalan Havasi tillbakavisar kritiken och hävdar att premiärministern blivit felciterad av den svenska politikern.
– Det säger allt om Anna Maria Corazza Bildts trovärdighet, att meningen som formar grunden för hennes artikel aldrig blev sagd av Viktor Orbán, säger Havasi.
"Inte felciterat"
Men Corazza Bildt svarar och påpekar att hon inte citerat Viktor Orbán utan bara kommenterat innehållet i hans tal:
–Talespersonen vill hävda att Viktor Orban inte formulerar sig exakt på det sätt jag beskrivit hans politik, men det är ett irrspår i debatten. Alla vet att han i såväl retorik som praktik bedriver en uttalat illiberal politik, och hans tal gör ingen hemlighet av att han vill sprida denna illiberala politik inte bara till andra länder i Centraleuropa utan till Europa i dess helhet, säger hon.
Anna Maria Corazza Bildt anser att den politiska utvecklingen i Ungern innebär motsatsen till ett öppet, demokratiska samhälle.
– Oberoende universitet, drivs ur landet, frivilligorganisationer med en agenda annorlunda än hans begränsas, fängelsestraff hotar dem som inte delar hans syn på mottagande av flyktingar och i tal efter tal går han till storms mot den öppna och liberala demokrati som burit upp dagens europeiska samarbete. Det är, enligt min mening, en farlig politik.
I sin debattartikel ifrågasätter hon om Orbáns parti Fidesz skafortsätta tillhöra den konservativa och kristdemokratiska EPP-gruppen i EU-parlamentet – där även M och KD är medlemmar – och uppger att den diskussionen kommer tas på EPP-kongressen senare i år.
Krav på uteslutning
Krav på att Fidesz ska tvingas att lämna EPP har också kommit tidigare, bland annat från parlamentsledamöter från Nederländerna och Irland.
– Min debattartikel handlar om att EPP-ledare i olika länder, gruppledningen och systerpartier nu måste bemöta honom [Viktor Orbàn] och våga ta ställning mot hans Europapolitik, säger hon.
I sitt tal uppger Viktor Orbán att Fidesz är frestat att vända EPP ryggen och i stället ansluta sig till en formering av ”likasinnade centraleuropeiska partier, eller en paneuropeisk antiinvandringsplattform”. Han drar dock slutsaten att det är bättre att jobba med att förnya EPP-partiet, och ”hjälpa det att finna vägen till dess kristdemokratiska rötter”.
Den svenska regeringen beslutade i slutet av förra veckan att stödja EU-kommissionen i ett mål mot Ungern, som anklagas för fördragsbrott.
Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.