Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Svenska ministrar uteblev från viktiga EU-möten

STOCKHOLM 31 augusti 2018 | Stor undersökning

Tunga svenska ministrar har uteblivit från viktiga EU-möten i riksdagen och i Bryssel. Det visar Europaportalens granskning av politikernas närvaro.

Trots att en betydande del av regler och lagar beslutas på EU-nivå har flera svenska ministrar i Stefan Löfvens (S) regering uteblivit från möten där de skulle representera Sverige.

Bland dem med högst frånvaro märks framför allt närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) som inte deltagit på 65 procent av sina EU-sammanträden i Bryssel och Luxemburg. De aktuella mötena har bland annat behandlat krisen i den europeiska stålindustrin och hur den inre marknaden ska stärkas och onödiga hinder tas bort. Men även landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och utrikesminister Margot Wallström (S), båda på EU-intensiva ministerposter, har en relativt hög frånvaro i ministerrådet på mellan 31 och 25 procent. Se graf.

EU-minister Ann Linde (S) betonar dock att ministernärvaron är viktig för Sverige.

– Den är jätteviktig, superviktig. Det är inte så att det inte går att en statssekreterare ersätter dig, eftersom du kan vara sjuk eller ha något jätteviktigt hemma, men självklart gör vi allt vad vi kan för att resa för det är så man bygger allianser i Europa, säger Ann Linde till Europaportalen.

Statsvetaren Magnus Blomgren vid Umeå universitet uttrycker viss förståelse för att en minister inte kan vara med på alla sammanträden, men betonar samtidigt vikten av ministernärvaro.

– Generellt är de självklart viktiga. Det är på dessa möten som mycket avgörs. Det borde ingå i tjänstebeskrivningen att delta på de här mötena kan jag tycka.

Möter inte riksdagen

Även på hemmaplan i riksdagen där Sveriges EU-politik slås fast är Mikael Damberg den regeringsledamot som uteblir mest - han har varit frånvarande vid var tredje möte i EU-nämnden. Sex andra ministrar däribland Margot Wallström och Sven-Erik Bucht uteblir från minst var femte möte i nämnden. Se graf.

– Det är nog så viktigt att vara på EU-nämnden. Det är uppenbart att nämnden vill träffa ministrarna, säger Magnus Blomgren.

Mikael Damberg vill inte själv ge någon kommentar men meddelar genom sin pressekreterare Daniel Ferreira att han inte kunnat närvara i Bryssel på grund av andra åtaganden.

Likaså förklarar Sven-Erik Buchts pressekreterare Maria Soläng ministerns frånvaro med “hårda prioriteringar av tiden och ständiga kalenderkrockar”.

Utrikesministern Margot Wallströms pressekreterare Pezhman Fivrin skriver i ett mejl att hennes deltagande vid EU:s ministermöten ibland måste anpassas till annan planering. Han anger vidare att det vid flera av de möten som utrikesministern uteblivit från har det varit vanligt att statssekreterare representerar medlemsstaterna.

 

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Olle Johansson
Utredare
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret