Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S), landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och utrikesminister Margot Wallström (S). Bilden är ett collage.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Svenska ministrar uteblev från viktiga EU-möten

Tunga svenska ministrar har uteblivit från viktiga EU-möten i riksdagen och i Bryssel. Det visar Europaportalens granskning av politikernas närvaro.

Trots att en betydande del av regler och lagar beslutas på EU-nivå har flera svenska ministrar i Stefan Löfvens (S) regering uteblivit från möten där de skulle representera Sverige.

Bland dem med högst frånvaro märks framför allt närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) som inte deltagit på 65 procent av sina EU-sammanträden i Bryssel och Luxemburg. De aktuella mötena har bland annat behandlat krisen i den europeiska stålindustrin och hur den inre marknaden ska stärkas och onödiga hinder tas bort. Men även landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och utrikesminister Margot Wallström (S), båda på EU-intensiva ministerposter, har en relativt hög frånvaro i ministerrådet på mellan 31 och 25 procent. Se graf.

EU-minister Ann Linde (S) betonar dock att ministernärvaron är viktig för Sverige.

– Den är jätteviktig, superviktig. Det är inte så att det inte går att en statssekreterare ersätter dig, eftersom du kan vara sjuk eller ha något jätteviktigt hemma, men självklart gör vi allt vad vi kan för att resa för det är så man bygger allianser i Europa, säger Ann Linde till Europaportalen.

Statsvetaren Magnus Blomgren vid Umeå universitet uttrycker viss förståelse för att en minister inte kan vara med på alla sammanträden, men betonar samtidigt vikten av ministernärvaro.

– Generellt är de självklart viktiga. Det är på dessa möten som mycket avgörs. Det borde ingå i tjänstebeskrivningen att delta på de här mötena kan jag tycka.

Möter inte riksdagen

Även på hemmaplan i riksdagen där Sveriges EU-politik slås fast är Mikael Damberg den regeringsledamot som uteblir mest - han har varit frånvarande vid var tredje möte i EU-nämnden. Sex andra ministrar däribland Margot Wallström och Sven-Erik Bucht uteblir från minst var femte möte i nämnden. Se graf.

– Det är nog så viktigt att vara på EU-nämnden. Det är uppenbart att nämnden vill träffa ministrarna, säger Magnus Blomgren.

Mikael Damberg vill inte själv ge någon kommentar men meddelar genom sin pressekreterare Daniel Ferreira att han inte kunnat närvara i Bryssel på grund av andra åtaganden.

Likaså förklarar Sven-Erik Buchts pressekreterare Maria Soläng ministerns frånvaro med “hårda prioriteringar av tiden och ständiga kalenderkrockar”.

Utrikesministern Margot Wallströms pressekreterare Pezhman Fivrin skriver i ett mejl att hennes deltagande vid EU:s ministermöten ibland måste anpassas till annan planering. Han anger vidare att det vid flera av de möten som utrikesministern uteblivit från har det varit vanligt att statssekreterare representerar medlemsstaterna.