Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Säkerheten på nätet debatterades av EU-parlamentariker apropå Cambridge Analytica-skandalen.

Facebook måste öppna sig kräver EU-politiker

BRYSSEL 24 oktober 2018

Sverige togs som varnade exempel när nätsäkerhet och Cambridge Analytica-skandalen debatterades i EU-parlamentet inför torsdagens resolutionsomröstning. EU-politikerna kräver att Facebook öppnar sig för en fullständig granskning.

Under tisdagens diskussion i EU-parlamentet vittnade många parlamentariker om exempel på överträdelser av den personliga integriteten och säkerhetsluckor i sociala medier.

– Det är inte bara Cambridge Analytica. En våg av dataintrång har sköljt över Europa, sade Europaparlamentarikern Udo Bullman, som är den socialdemokratiska parlamentsgruppens talesperson i frågan.

Sverige som varnande exempel

Han tog bland annat upp Sverige som exempel och den studie som visade att en stor del av det som delades på Twitter inför det svenska valet var falska eller vilseledande nyheter.

Flera parlamentariker uttryckte också ett stort missnöje med hur Facebook har hanterat skandalen kring Cambridge Analytica. I den resolution som parlamentet ska ta ställning till på torsdag tas bland annat upp att Facebook har vägrat låta parlamentet utfråga personal som har tekniska kunskaper eller tillräckligt ansvar.

Andra parlamentariker betonade att även andra internetjättar, såsom Google och Twitter, missköter sig.

Kräver granskning av Facebook

I förslaget till resolution uppmanar man Facebook att möjliggöra för EU:s byrå för nätsäkerhet och Europeiska dataskyddsstyrelsen att genomföra en fullständig granskning av Facebooks plattform.

Resolutionen, som väntas antas på torsdag, uppmanar också såväl Facebook som andra sociala medie-plattformar att tydligt markera vilket innehåll som har delats av bottar och att påskynda processen med att ta bort falska konton från sina sidor.

Den svenske EU-parlamentarikern Jasenko Selimovic (L) gav dock uttryck för att det inte räcker med att få löften från dessa företag och tryckte på att Facebook har bett om ursäkt flera gånger men ändå begått överträdelser igen.

– Vi behöver starkare integritetslagar och en bättre implementering av existerande lagar för att försäkra att våra personuppgifter skyddas, sade Selimovic i debatten.

EU-länderna dröjer med beslut

Några av parlamentarikerna tog också upp att ny lagstiftning som behövs inte har kunnat bli av på grund av att rådet dröjt med att fatta beslut. EU-parlamentet tog ställning till förordningen om integritet och elektronisk kommunikation för över ett år sedan men EU-ländernas regeringar har ännu inte gjort det.

Och flera parlamentariker menar på att frågan är brådskande. EU-kommissionären Věra Jourová, som var på plats under diskussionen, höll med.

– EU-valet närmar sig. Om vi ska vara förberedda måste vi agera snabbt och nu, sade Věra Jourová.

Natacha López
Redaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret