Annons

Statsminister Stefan Löfven (S) förklarar sin ståndpunkt när det gäller Europeisk åklagarmyndighet, Eppo, efter möte med riksdagen på onsdagen.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Regeringen anklagas för dubbla EU-budskap

Enligt oppositionen förvirrar statsminister Stefan Löfven riksdagen med att åter öppna för ett svenskt medlemskap i Europeiska åklagarmyndigheten, Eppo.

Sverige har tidigare sagt nej till att gå med i en Europeisk åklagarmyndighet vars huvudsyfte är att komma åt brott mot EU-budgeten. För en månad sedan öppnade dock statsminister Stefan Löfven (S) oväntat för att Sverige kan ompröva sitt beslut. Lika oväntat rättade justitieminister Morgan Johansson (S) statsministern, i en intervju med Europaportalen, med att det inte alls var aktuellt.

Under onsdagens utfrågning med statsministern i riksdagen EU-nämnd överraskade åter Löfven med att säga att det aldrig är fel att se över rådande ståndpunkter.

–  När det gäller Eppo är det något vi tittar på så vi ska inte utesluta det. Man får nog ompröva lite vartefter som man ser hur utvecklingen går. Det beslut som ligger, det ligger där, men det är aldrig fel att se över om detta är rätt hållning just nu eller ska vi förändra den, sade statsminister Stefan Löfven till EU-nämnden men betonade att inget konkret fanns eftersom ”vi är en övergångsregering”.

Efter mötet med riksdagen förklarade statsminister vad som är lockande med en Europeisk åklagarmyndighet.

– Vi har en utveckling när det gäller organiserad ekonomisk brottslighet som gör att vi måste försöka se vad kan vi göra för att begränsa detta. Det gör en oerhörd skada på vår ekonomi och i förlängningen på demokratin, säger Stefan Löfven till Europaportalen.

Oppositionen kritisk

– Just nu är det förvirrande och väldigt olika besked från statsministern respektive justitieministern. Justitieministern har stängt dörren och statsministern har öppnat den två gånger. Vi vill gärna veta vad som gäller, säger oppositionsledaren i EU-nämnden, moderaten Karin Enström, till Europaportalen.

Vänsterpartiet är inne på samma linje och anklagar regeringen för dubbla budskap.

– Det har varit väldigt oklart från regeringen vilken ståndpunkt man har men vi tycker att det inte finns någon anledning att gå in i Eppo. Det är dåligt att regeringen skickar dubbla budskap, säger Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt till Europaportalen.