Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Statsminister Stefan Löfven (S) förklarar sin ståndpunkt när det gäller Europeisk åklagarmyndighet, Eppo, efter möte med riksdagen på onsdagen.

Regeringen anklagas för dubbla EU-budskap

STOCKHOLM 17 oktober 2018

Enligt oppositionen förvirrar statsminister Stefan Löfven riksdagen med att åter öppna för ett svenskt medlemskap i Europeiska åklagarmyndigheten, Eppo.

Sverige har tidigare sagt nej till att gå med i en Europeisk åklagarmyndighet vars huvudsyfte är att komma åt brott mot EU-budgeten. För en månad sedan öppnade dock statsminister Stefan Löfven (S) oväntat för att Sverige kan ompröva sitt beslut. Lika oväntat rättade justitieminister Morgan Johansson (S) statsministern, i en intervju med Europaportalen, med att det inte alls var aktuellt.

Under onsdagens utfrågning med statsministern i riksdagen EU-nämnd överraskade åter Löfven med att säga att det aldrig är fel att se över rådande ståndpunkter.

–  När det gäller Eppo är det något vi tittar på så vi ska inte utesluta det. Man får nog ompröva lite vartefter som man ser hur utvecklingen går. Det beslut som ligger, det ligger där, men det är aldrig fel att se över om detta är rätt hållning just nu eller ska vi förändra den, sade statsminister Stefan Löfven till EU-nämnden men betonade att inget konkret fanns eftersom ”vi är en övergångsregering”.

Efter mötet med riksdagen förklarade statsminister vad som är lockande med en Europeisk åklagarmyndighet.

– Vi har en utveckling när det gäller organiserad ekonomisk brottslighet som gör att vi måste försöka se vad kan vi göra för att begränsa detta. Det gör en oerhörd skada på vår ekonomi och i förlängningen på demokratin, säger Stefan Löfven till Europaportalen.

Oppositionen kritisk

– Just nu är det förvirrande och väldigt olika besked från statsministern respektive justitieministern. Justitieministern har stängt dörren och statsministern har öppnat den två gånger. Vi vill gärna veta vad som gäller, säger oppositionsledaren i EU-nämnden, moderaten Karin Enström, till Europaportalen.

Vänsterpartiet är inne på samma linje och anklagar regeringen för dubbla budskap.

– Det har varit väldigt oklart från regeringen vilken ståndpunkt man har men vi tycker att det inte finns någon anledning att gå in i Eppo. Det är dåligt att regeringen skickar dubbla budskap, säger Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt till Europaportalen.

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret