Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
På onsdag tar EU-parlamentet ställning till hur mycket koldioxidutsläppen från personbilar ska minska.

Skärpta utsläppsmål får tysk bilindustri att mullra

BRYSSEL 2 oktober 2018

En av veckans stora frågor i Europaparlamentet är skärpta koldioxidgränser för personbilar. Svenska ledamoten Jytte Guteland menar att bilindustrin saknar bevis för påståendet att jobb hotas.

För att EU ska kunna nå Parisavtalets mål om att begränsa den globala uppvärmningen är det nödvändigt att minska utsläppen från vägtransporter. Europaparlamentets miljöutskott har därför föreslagit en minskning av koldioxidutsläppen som härrör från person- och skåpbilar med 20 procent till år 2025 och med 45 procent till år 2030. Det är en målsättning som är mer ambitiös än kommissionens förslag, men mindre än vad Sverige hade velat se. Socialdemokraten Jytte Guteland, som är den enda svenska ledamoten i miljöutskottet är inte helt nöjd med var utskottet landat.

– Jag har hela tiden velat ha mer ambition. Det är tröttsamt att det finns krafter som vill vattna ur målsättningen, för det sker ju sedan också i trepartsamtalen [mellan parlamentet, kommissionen och rådet] så varför ska parlamentet redan nu vattna ur förslaget. Det tycker jag är beklagansvärt, säger hon.

Jobb och utsläppsminskningar

Till de länder som har velat ha en mindre ambitiös målsättning om koldioxidutsläpp hör Tyskland som har en betydelsefull bilindustri som också är väldigt aktiv i sitt lobbyarbete.

– Vi kommer bli väldigt lobbade denna vecka är jag helt övertygad om, säger Jytte Guteland.

Hon menar dock att det är ohållbart i längden att hålla fast vid jobben inom bilindustrin på bekostnad av minskade ambitioner när det gäller klimatet och att man dessutom inte vet hur kopplingen mellan en satsning på utsläppsminskningar och jobb ser ut.

– Det finns ingen studie som visar att sysselsättningen kommer att minska.

Även EU-ländernas regeringar ska ta ställning till kommissionens förslag om minskade koldioxidutsläpp vid ett möte den 9 oktober. Därefter väntar förhandlingar mellan parlamentet, rådet och kommissionen.

Mer fakta

Natacha López
Redaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret