Stefaan De Rynck besökte på onsdagen Europahuset i Stockholm.

Stefaan De Rynck besökte på onsdagen Europahuset i Stockholm.

Bild: Jorun Boklöv

EU-förhandlare: Ingen vill ha en hård EU-gräns på Irland

Hur gränsen mellan EU och Storbritannien ska kontrolleras diskuteras nu intensivt i båda lägren. Ingen vill ha en hård EU-gräns, enligt Stefaan de Rynck, rådgivare till EU:s chefsförhandlare.

EU är redo att signera ett brexitavtal med Storbritannien. Det beskedet gav Stefaan De Rynck, medlem av EU-kommissionens förhandlingsdelegation och rådgivare till EU:s chefsförhandlare Michel Barnier, när han på onsdagen besökte Europahuset i Stockholm.

Det som dock fortfarande står i vägen är oenigheten kring den reservlösning, kallad backstop, som syftar till att kontrollera den framtida gränsen mellan EU och Nordirland. Enligt den skulle Nordirland vara en del av EU:s tullunion tills vidare.

Landgränsen slingrar sig cirka 500 kilometer och blir gräns mellan EU och Storbritannien efter det brittiska uttåget i mars 2019.

Men enligt De Rynck vill varken EU eller Storbritannien ha en hård, fysisk gräns, som är tidsödande att passera och transportera varor igenom.  

Föredrar digitala kontroller

EU vill i stället se smidiga digitala, och nästan inte märkbara, tull- och poliskontroller. Men sådana är ibland praktiskt omöjliga att genomföra, exempelvis när det gäller import och export av levande djur, som EU i dag granskar i 100 procent, av fallen, enligt De Rynck.

–Vad vi gör nu är att se vilka förbättringar som kan göras i backstop-texten, uppgav han i dag.

EU-förhandlarnas plan är ändå trots allt att lösa backstop-frågan. Lyckas det kan parterna enligt uppgift komma att signera ett brexitavtal - inom en veckas tid.  Därefter fortsätter samtalen om hur de framtida relationerna ska regleras.

Enligt anteckningar som BBC tagit del av håller också den brittiska regeringen på att förbereda sig inför ett brexitavtal.

Om uppgifterna stämmer planerar regeringen att arrangera en omröstning om avtalet i det brittiska parlamentet den 27 november.

Inom många delar av utträdesavtalet och också ifråga om framtida relationer, bland annat utrikes- och säkerhetspolitik, är man i stort sett överens i dag, enligt Stefaan De Rynck. I motsats till sin chef Michel Barnier, vill han dock inte nämna en procentandel.

Men när det gäller att komma överens kring ett framtida partnerskap i ekonomiska frågor, vilket inkluderar en frihandelszon, har parterna ”gemensamma frågor att jobba med”, uppger han.

Eftersom man ännu inte nått full klarhet i de olika delarna kring handelsfrågorna, komplicerar det en lösning i backstop-frågan, enligt Stefaan De Rynck.

– Problemet är att vi inte vet exakt vad den [deklarationen om ekonomiskt samarbete] kommer att innehålla när vi förhandlar om backstop, säger han.