Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Ekonomikommissionären presenterade på onsdagen kommissionens analys av EU-ländernas budgetar.

Italien – ett steg närmare budgetböter

BRYSSEL 21 november 2018

EU-kommissionen är inte nöjd med Italiens nya budgetförslag och EU:s finansministrar ska nu avgöra om unionen ska inleda en process mot ett medlemsland som kan leda till dryga böter.

EU-kommissionen har i dag, onsdag, presenterat sin analys av medlemsländernas ekonomiska situation och deras budgetar för 2019. Som väntat var kritiken mest frän mot den italienska regeringens budgetplan som satsar på höjda statsutgifter kombinerat med skattesänkningar för vissa. Den italienska regeringen har ihärdigt hävdat att detta kommer att leda till ekonomisk tillväxt och därmed på sikt möjligheten att minska Italiens enorma statsskuld.

Kommissionen uttryckte sin oro över budgeten för över en månad sedan och ekonomikommissionären Pierre Moscovici sade vid en presskonferens i dag att kommissionen sedan dess har haft tät kontakt med den italienska regeringen men utan att få svar på sina frågor.

– Var ska denna extra tillväxt komma ifrån? Vem ska betala för dessa extra utgifter? Vi fortsätter tro att denna budget innebär risker för Italiens ekonomi, för dess företag och för dess skattebetalare.

Olika tilltro till chanser att minska statsskuld

Kommissionen är inte heller nöjd med den revidering av budgeten som den italienska regeringen gjort efter kritiken och vars främsta förändring var utökade planer på att sälja offentligt ägda byggnader.

Moscovici poängterade att problemet kommissionen ser med den italienska budgeten är den höga statsskulden som enligt EU:s stabilitets- och tillväxtpakt får vara högst 60 procent av BNP – Italiens ligger på mer än det dubbla.

Pakten erbjuder dock undantag om man kan se att statsskulden är på väg att sjunka avsevärt i en acceptabel takt. Men huruvida Italien skulle göra det med den föreslagna budgeten är kommissionen och den italienska regeringen helt oense om. Medan den italienska regeringens beräkning är att landet skulle sänka sin statsskuld till under 130 procent nästa år visar kommissionens prognos på att den kommer fortsätta ligga högre än så.

Bollen nu hos EU:s finansministrar

Kommissionen föreslår nu därför att man ska starta ett så kallat förfarande vid alltför stora underskott mot landet. EU:s finansministrar får två veckor på sig att ta ställning till detta.

– Jag har ingen anledning att tro att de inte kommer att hålla med i kommissionens analys, sade kommissionären Moscovici.

Tidigare har EU:s finansministrar, inklusive Magdalena Andersson, anslutit sig till kommissionens kritik av den italienska budgeten. Om finansministrarna stöttar kommissionen kommer denna att komma med en ny rekommendation till Italien som har tre månader på sig att följa den. Om den italienska regeringen fortsätter att ignorera rekommendationerna riskerar landet böter på upp till 0,5 procent av landets BNP, vilket motsvarar 9 miljarder euro. Det skulle i så fall bli första gången som vapnet tas till gentemot något land.

Sverige varnas igen

Kommissionen har även granskat länderna i jakt på så kallade makroekonomiska obalanser som riskerar att störa ekonomi och tillväxten i unionen. Liksom tidigare år hör Sverige till de EU-länder som av olika skäl varnas för att ha sådana obalanser. För svensk del handlar det som tidigare år om den höga privata skuldsättningen och höga priser på bostadsmarknaden.

Sammanlagt är det tretton EU-länder som kommissionen misstänker har makroekonomiska obalanser som riskerar att störa ekonomi och tillväxten i övriga medlemsländer. Dessa blir under nästa år föremål för en fördjupad granskning för att se om de faktiskt har sådana obalanser.

Mer fakta

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret