Liviu Dragnea ledaren för den rumänska socialdemokratiska regeringspartiet PSD har tidigare dömts för bland annat valfusk och maktmissbruk. Arkivbild.

Bild: Partidul Social Democrat

Hoppa till artikelns andra spalt.

Journalister hotas med GDPR

Med hänvisning till EU:s nya dataskyddsförordning hotas journalister i Rumänien med 200 miljoner kronor i böter för att ha rapporterat om en ledande S-politiker. EU-kommissionen reagerar kraftigt på vad de anser är missbruk av EU-regler.

I förra veckan beordrades grävande journalister vid det rumänska Rise Project av landets dataskyddsmyndighet att avslöja sina källor eller riskera motsvarande 200 miljoner kronor i böter med hänvisning till EU:s dataskyddsförordning, GDPR. Det rapporterar BalkanInsight.

Journalisterna anklagar det socialdemokratiska regeringspartiet PSD för att försöka sätta press på reportrarna att avslöja en källa med ekonomisk och privat information om partiets ledare Liviu Dragnea. Rise Project har även tidigare varit ledande i avslöjade om korruption där Dragnea ingått.

EU-kommissionens talesperson Margaritis Schinas kritiserade på måndagen kraftigt den rumänska myndighetens agerande och att förordningen inte får användas som en bakdörr för länder för att komma åt journalister.

Annons

– Rätten till skydd av persondata är inte en absolut rättighet. Att använda dataskyddsförordningen mot de två grundläggande rättigheterna [yttrande- och informationsfrihet] vore ett uppenbart missbruk av förordningen, sade Schinas som uppmanade Rumänien att följa bestämmelserna i förordningens artikel 85 som gör gällande att dataskyddet måste balanseras mot rätten till yttrandefrihet och informationsfriket

– Det är av yttersta vikt att de rumänska myndigheterna skriver in det kravet i nationell rätt för att skydda journalistiska källor, sade Schinas.

Kritik mot Rumänien

Rumänien har under den senaste tiden vid återkommande tillfällen hamnat i blickfånget där regeringen anklagas för att underminera arbetet mot korruption och även domstolsväsendets oberoende.

I morgon tisdag röstar EU-parlamentet i en separat fråga om utvecklingen för rättsstaten i Rumänien.