Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Arkivbild på kontor innefrån EU-parlamentet. Människorna på bilden har inget med artikeln att göra.

Nytt förslag vill kasta ljus på EU-politikernas kontorspengar

BRYSSEL 20 november 2018 | Kvitton blir ej offentliga

De parlamentariker som vill, ska offentligt kunna ladda upp ett intyg på att en revisor granskat deras så kallade kontorspengar, enligt ett förslag från konstitutionsutskottet.

– Kan vi få igenom det här så kommer det att sätta ett ljus på vilka som sköter sig eller inte, säger Max Andersson (Mp) till Europaportalen.

Förslaget är en av många ändringar som Max Andersson tillsammans med andra ledamöter i utskottet för konstitionella frågor, vill göra i Europaparlamentets interna regelverk. Syftet är att öka öppenheten kring kontorspengarna och lobbyism efter att frågan blivit kontroversiell sedan EU-domstolen avslagit en grupp journalisters ansökan om att få ta del av parlamentarikernas kvitton.

Kontorspengarna, som uppgår till cirka 45 000 kronor skattefritt per månad och betalas ut automatiskt till alla Europaparlamentariker, ska täcka kostnader för parlamentarikernas EU-relaterade verksamhet på hemmaplan. Något krav på redovisning på vad pengarna används till finns inte i dag därför misstänks att fusk kan förekomma.

När ett nätverk av europeiska journalister som granskar Europaparlamentet började gräva i hur medlen användes för några år sedan, upptäckte man att de slussades in på ledamöterna egna konton, och i flera fall gick till spökkontor eller kontorslokaler som inte existerade.

I det nya förslaget kommer parlamentarikerna inte att behöva redovisa alla kvitton offentligt men de ska sparas för granskning.  

– Grejen är den, att det går att få en majoritet för att det ska införas någon form av kontrollsystem, då de flesta ser att det här inte fungerar och att något måste göras. Det finns dock ingen majoritet att rösta för öppenhet av kvitton inte ens bland svenska parlamentariker, säger Andersson.

Hur stor är sannolikheten att förslaget röstas igenom i parlamentet?

– Går det igenom utskottet så kommer det gå igenom i parlamentet också. Det är ändå valår, och då är det inte många som vill rösta emot transparensförslag.

Utskottet vill också öka öppenheten kring vilka lobbyister som ledarna för de olika förhandlingsgrupperna träffar och att dessa möten ska publiceras offentligt på parlamentets sida. Förslaget väntas tas upp för röstning i utskottet i morgon onsdag.

Jenny Kejerhag
Redaktörspraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret