Polen backar i domarbråk med EU

Den polska regeringen ångrar sig om en kontroversiell lag som tvingar bort domare efter att EU-domstolen dömt ut den.

För en månad sedan beordrade EU-domstolen i ett interimsbeslut den polska regeringen att upphäva en lag som tvingar bort vissa domare i landets högsta domstol så att politikerna kan tillsätta nya. Men den nationalkonservativa regeringen svarade länge tvekande på huruvida man skulle följa domstolens beslut.

Men i dag onsdag har regeringen lagt fram ett lagförslag till parlamentet om att domarna som tidigare tvingats bort nu ska få tillbaka jobbet, rapporterar Polskie Radio.

– Om lagstiftningen träder i kraft kommer dessa domare att kunna återvända till högsta domstolen, sade den polske parlamentarikern Marek Ast som tillade att lagförslaget ”ligger i linje med EU-domstolens förväntningar”.

Reformen som EU-domstolen kritiserat går ut på att sänka pensionsåldern för domarna i den polska högsta domstolen från 70 till 65 år. Men med ett särskilt tillstånd från presidenten ska enskilda domare kunna kringgå detta och fortsätta efter att de fyllt 65.

Enligt den polska regeringen har syftet med den nya lagen varit att göra sig av med domare som suttit kvar sedan kommunisttiden.

EU-kommissionen drog i september Polen inför EU-domstolen för pensioneringslagen.