Annons

Sveriges och EUs flagga hissade på Riksplan framför Östra riksdagshuset.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Folkligt EU-stöd ifrågasätts

Fake news, beställningsverk och bluff var några av de kritiska kommentarerna efter att Europaportalen publicerat nyheten om ett växande och stort folkligt stöd för Sveriges EU-medlemskap.  

Europaportalen fick under helgen motta nära 200 kommentarer på nyheten om att svenskarna aldrig tidigare varit så positiva till Sveriges EU-medlemskap. Flera av läsarna ansåg dock att undersökningen, som var gjord av Statistiska Centralbyrån, SCB, var förvanskad eller falsk. Den inställningen ifrågasattes av andra läsare som menade att både SCB och undersökningen var att lita på.  

Europaportalen ringde upp Johan Martinsson, föreståndare för SOM-institutet en oberoende samhällsvetenskaplig forskningsorganisation vid Göteborgs universitet. Han är bland annat expert på de metoder som används vid undersökningar.

Hur trovärdiga är SCB egentligen? Går det att lita på deras undersökningar?

– SCB håller en mycket hög nivå på sina mätningar. De har hög statistisk kompetens, höga svarsfrekvenser och är dessutom helt igenom transparenta med hur de arbetar och dokumentationen är omfattande och detaljerad. Så SCB står sig mycket väl, både inom Sverige och internationellt, säger Martinsson till Europaportalen.

Annons

SCB: ökningen är stabil

Flera läsare kommenterade artikeln historiskt högt svenskt stöd för EU, med att de inte kunde tro på undersökning. Regina Vilkénas som jobbar med undersökning på SCB, menar dock att undersökningen går att lita på.

– Om man tittar på hur det såg ut i tidigare undersökningar så är det inga jättedrastiska förändringar som skett över tid när det gäller stödet för EU. Tittar man över tid så ser man att ökningen är stabil, förklarar Vilkénas.

Några av de som kommenterar på vår artikel verkar dock inte anse sig representerade av i undersökningen. Kan det vara så att det i bortfallet finns fler EU-skeptiker än de som deltagit i undersökningen?

– Bortfallet har sett väldigt likt ut under lång tid, det har inte förändrats något enormt men det är klart att det finns en liten osäkerhet, men det gör det alltid i undersökningar. Utifrån det så är vår undersökning väldigt välgjord, säger hon.