Annons

Stödet för Sveriges EU-medlemskap är rekordstort, visar SCB:s nya undersökning. Stockholm 7 december.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Historiskt högt svenskt stöd för EU

Aldrig har stödet för Sveriges EU-medlemskap varit så stort bland svenskarna som nu. Det visar SCB:s stora opinionsundersökning som presenterades på fredagen.

Sedan i våras har andelen svenskar som i huvudsak är för Sveriges EU-medlemskap ökat från 52,4 procent till 58,6 procent i november. Det är det största EU-stöd som uppmätts i Sverige.  

I alla partier utom Sverigedemokraterna finns en majoritet för Sveriges EU-medlemskap hos respektive partis väljare. Störst stöd för medlemskapet uppvisar väljarna för Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet.

Inget parti har en majoritet väljare som är emot medlemskapet även om Sverigedemokraternas väljare ligger nära gränsen med sina 49,3 procents nej till EU. Näst mest EU-motstånd finns hos Kristdemokraterna respektive Vänsterpartiets väljare, drygt 18 procent i båda fallen.

En av de största

Undersökningen är utförd av Statistiska Centralbyrån, SCB, och är en av den största i sitt slag som utförs i Sverige.

Dagens rekordnotering följer en likartad positiv trend som svenska statsvetare lagt märke till i andra studier som Eurobarometern. Det konstaterar statsvetaren Rutger Lindahl, professor emeritus vid Göteborgs universitet.  

Annons

Vad beror då det historiskt stora svenska stödet på?

– Det har också spekulerats mycket kring vad brexit skulle föranleda för de länder som stannar i EU. Svenskarna tillhör nog de som sett att det finns anledning att vara kvar i EU, och konstaterar att medlemskapet varit bra för Sverige, säger han.

Men det handlar inte enbart om den mediala uppmärksamheten kring Storbritanniens utträde.

– Samtidigt har situationen förändrats med Donald Trump och Vladimir Putin på världsscenen. Svenskarna har nog också följt det som händer i Polen och Ungern i media, säger Rutger Lindahl,

Han konstaterar också att det är bökigt på hemmaplan, som han uttrycker det faktum att Sverige ännu inte får en regering efter valet tidigare i höstas.

– Vi vet att stora kriser gör att man tyr sig till det som man uppfattar som stort, starkt och förtroendegivande.

Fortsatt stort euromotstånd

SCB undersökte även svenskarnas eurosympatier som fortsatt, sedan 2010, är starkt avvisande till att överge kronan för euron. Sedan maj har euromotståndet ökat. Knappt 19 procent vill i dag ha euro som valuta.