– Alla demokrater måste ställa sig bakom principer om demokrati och mänskliga rättigheter i Venezuela, skriver Fredrik Malm, utrikespolitisk talesperson Liberalerna.

– Alla demokrater måste ställa sig bakom principer om demokrati och mänskliga rättigheter i Venezuela, skriver Fredrik Malm, utrikespolitisk talesperson Liberalerna.

Debatt: Märkligt S-agerande om Venezuela kräver svar

När en stor majoritet i Europaparlament däri bland den socialdemokratiska gruppen ger sitt stöd till den demokratiska oppositionen i Venezuela röstar de svenska socialdemokraterna emot. Detta föranleder en rad frågor till socialdemokraterna, skriver Fredrik Malm, Liberalerna.

Venezuela står på randen till kollaps. Landet har utvecklats till en diktatur under den socialistiska regimen. Ekonomin är slagen i spillror och tre miljoner människor har lämnat landet.

I detta läge väljer svenska socialdemokrater i europaparlamentet på torsdagen (igår) att rösta nej till en resolution som kräver att demokratin ska återupprättas i Venezuela. Det är oerhört anmärkningsvärt.

Det finns endast en legitim politisk institution i Venezuela idag – landet parlament. Detta har diktaturen i landet satt ur spel.

En stor majoritet av länderna i Syd- och Nordamerika har därför uttalat sitt stöd för att det folkvalda parlamentets ordförande Juan Guaidó som legitim ledare för landet fram till att fria val hålls. 

Glädjande nog har nu Europaparlamentet med stor majoritet fattat beslut att stödja denna uppfattning. Liberalerna står självklart bakom dem som vill återupprätta demokrati och rättsstat i Venezuela.

Resolutionen att ställa sig bakom Guaidó förhandlades fram av de stora partikonstellationerna i Europaparlamentet – liberaler, socialdemokrater och konservativa. 

Men döm om min förvåning när jag ser att de svenska socialdemokratiska europaparlamentarikerna röstade Nej till resolutionen, och därmed också gick emot sin egen partigrupp.

Detta föranleder en rad frågor till socialdemokraterna:

  1. Varför väljer Socialdemokraterna att gå i armkrok med kommunister i europaparlamentet och rösta nej till en resolution som deras egen partigrupp ställt sig bakom? 
  2. Är de svenska europaparlamentarikernas beslut en följd av påtryckningar från den politiska ledningen på svenska UD, som likaså varit minst sagt svaga i att agera mot förtrycket i Venezuela?
  3. Varför väljer svenska socialdemokrater att gå emot den hållning som en stor majoritet av de latinamerikanska länderna nu har, det är ju dessa länder som drabbats direkt och väldigt hårt av kollapsen i Venezuela.
  4. Regimen i Venezuela stöds av en kompott diktaturer, inte minst Nordkorea, Kuba, Ryssland, Syrien och Turkiet. Är det detta sällskap socialdemokraterna vill befinna sig i?

Dessa frågor kräver ett svar. I en tid när demokratin utmanas på många håll och rättsstat och frihet förtrampas, då måste alla demokrater ställa sig bakom principer om demokrati och mänskliga rättigheter. 

Fredrik Malm, utrikespolitisk talesperson Liberalerna.