Hoppa till artikelns andra spalt.

Index: Historiskt skifte för populister

Populistiska partier är nu jämnstarka med socialdemokratiska partier i Europa, enligt en sammanställning från Timbro. En av fyra européer lade sin röst på ett auktoritärt populistparti senaste gången de röstade i ett nationellt val.

Fjolåret var det starkaste året under åtminstone de senaste 40 åren för auktoritära populistpartier i Europa enligt den senaste sammanställningen från den marknadsliberala svenska tankesmedjan Timbro som lanserades på onsdagen.

– Populismen som politisk kraft i Europa är nu dubbelt så stark som liberalismen och jämnstark med socialdemokratin. Det är ett historiskt skifte vi ser, säger Andreas Johansson Heinö, förlagschef på Timbro och upphovsman till Timbro Authoritarian Populism Index, i en kommentar.

Det genomsnittliga stödet för populistpartier i de 33 länderna var drygt 22 procent. Bara under de senaste fyra åren har stödet ökat med en tredjedel.    

Annons

Enligt Johansson Heinö är det nästan uteslutande högerpopulistiska partier som stått för den utvecklingen under de senaste åren. Vänsterpopulisters inflytande har stagnerat och i genomsnitt är stödet för sådana partier i Europa endast 1,3 procent.

Var tredje regering har populiststöd

I elva av de 33 undersökta länderna återfinns populistpartier i regeringen och i ytterligare fyra utgör de stödpartier till regeringen.

Inför EU-valet i maj väntas flera populistpartier få ökat stöd. Italienska högerpopulistiska regeringspartiet Lega antas enligt de första prognoserna blir det näst största i EU-parlamentet.