EU-kommissonär Jyrki Katainen och Kinas president Xi Jinping vid det artonde EU-Kina-toppmötet i juni 2016.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU: Kina är partner och rival

EU möter Kinas växande makt och politiska inflytande med en ny strategi för hur man ska agera gentemot landet.

Den 8 april äger ett toppmöte mellan EU och Kina rum. Inför det har EU-kommissionen tagit fram en ny europeisk strategi som stakar ut vilken hållning EU ska ha mot Kina.

– EU och Kina är å ena sidan strategiska partner men även […] vår rival, sade EU-kommissionär Jyrki Katainen på tisdagen när strategin presenterades.

”Det finns en växande uppfattning i Europa att balansen mellan de utmaningar och möjligheter som Kina utgör har ändrats. Under det senaste årtiondet har Kinas ekonomiska makt och politiska inflytande vuxit i en oöverträffad skala och hastighet vilket återspeglar landets ambitioner att bli en ledande global makt”, heter det i strategin som slår fast att Kina inte längre bör ses som ett utvecklingsland.

Kommissionen lägger i sitt förslag fram tio mål som man hoppas få stöd för i medlemsländerna, som är de som beslutar om EU:s utrikespolitik.

De tio punkterna går bland annat ut på att EU ska arbeta för att Kina ska upprätthålla mänskliga rättigheter, minska sina klimatutsläpp och göra handeln mellan EU och Kina mer rättvis genom att reformera Världshandelsorganisationen WTO.

Vid EU-toppmötet i slutet av nästa vecka ska medlemsländernas stats- och regeringschefer diskutera strategin.

EU:s nuvarande Kinastrategi är från 2016. Läs mer om den och relationen mellan EU och Kina på Europaportalens utförliga temasida.