Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissonär Jyrki Katainen och Kinas president Xi Jinping vid det artonde EU-Kina-toppmötet i juni 2016.

EU: Kina är partner och rival

BRYSSEL 13 mars 2019 | Tio mål

EU möter Kinas växande makt och politiska inflytande med en ny strategi för hur man ska agera gentemot landet.

Den 8 april äger ett toppmöte mellan EU och Kina rum. Inför det har EU-kommissionen tagit fram en ny europeisk strategi som stakar ut vilken hållning EU ska ha mot Kina.

– EU och Kina är å ena sidan strategiska partner men även […] vår rival, sade EU-kommissionär Jyrki Katainen på tisdagen när strategin presenterades.

”Det finns en växande uppfattning i Europa att balansen mellan de utmaningar och möjligheter som Kina utgör har ändrats. Under det senaste årtiondet har Kinas ekonomiska makt och politiska inflytande vuxit i en oöverträffad skala och hastighet vilket återspeglar landets ambitioner att bli en ledande global makt”, heter det i strategin som slår fast att Kina inte längre bör ses som ett utvecklingsland.

Kommissionen lägger i sitt förslag fram tio mål som man hoppas få stöd för i medlemsländerna, som är de som beslutar om EU:s utrikespolitik.

De tio punkterna går bland annat ut på att EU ska arbeta för att Kina ska upprätthålla mänskliga rättigheter, minska sina klimatutsläpp och göra handeln mellan EU och Kina mer rättvis genom att reformera Världshandelsorganisationen WTO.

Vid EU-toppmötet i slutet av nästa vecka ska medlemsländernas stats- och regeringschefer diskutera strategin.

EU:s nuvarande Kinastrategi är från 2016. Läs mer om den och relationen mellan EU och Kina på Europaportalens utförliga temasida.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret