Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Det hör till ovanligheterna att en EU-ledare vänder sig direkt till medborgare i andra medlemsländer som den franske presidenten Emmanuel Macron nu gör. Arkivbild.

Macron till alla i EU: Läget är akut

BRYSSEL 5 mars 2019

Frankrikes president Emmanuel Macron uppmanar EU:s alla medborgare att tillsammans bygga ett bättre Europa.

I debattartiklar i stora europeiska tidningar och en appell översatt till 21 språk vill den franske liberale presidenten Emmanuel Macron nå alla medborgare i EU med ett budskap om förändring och att läget är akut för unionens framtid.

”Sedan andra världskriget har EU aldrig behövts så mycket. Ändå har EU aldrig varit i lika stor fara”, skriver Macron som menar att det brittiska utträdet är en symbol för krisen.

Han går till angrepp mot nationalistiska partiers krav på att minska EU:s makt och anser att det är helt fel väg att gå för att lindra krisen. Men även de som tycker att EU är bra som det är i dag kritiseras av Macron.

”De som inte vill ändra någonting misstar sig också, de förnekar rädslorna bland våra folk, tvivlen som försvagar våra demokratier. Det är dags för en förnyelse av EU.”

Nygammal reformagenda – ”mer och snabbare”

Denna förnyelse föreslår den franske statschefen ska byggas kring tre pelare: frihet, skydd och framsteg. En del av hans förslag har han lyft tidigare men en del är nya. Mycket handlar om att inrätta nya organ och samarbeten på EU-nivå. Emmanuel Macron vill bland annat villkora medlemskap i Schengen med att man måste ta emot flyktingar, ha en ”fungerande ömsesidig försvarsklausul” mellan medlemsländerna och inrätta en klimatbank som ska finansiera klimatomställningen.

Konferens om EU

Macron lovar sätta upp samtalsforum, konferenser, för privatpersoner, fack, arbetsgivare, religiösa samfund och liknande för att diskutera förslagen, liknande det som han genomfört i Frankrike i samband med hand försöka att skapa en dialog med gula västarna. Detta ska ske innan årets slut i samarbete med EU och övriga medlemsländer. En sådan europeisk medborgardialog föreslog Macron redan hösten 2017.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret