Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Ungerns premiärminister Viktor Orbán anser att andra högerpartier som kritiserar hans Fidisz går vänsterns ärenden. Arkivbild.

Orbán efter uteslutningshoten: M och KD nyttiga idioter för vänstern

BRYSSEL 4 mars 2019

Allt fler kräver att ungerska Fidesz, premiärminister Viktor Orbáns parti, lämnar det europeiska paraplypartiet EPP. Men Orbán går i svaromål och hävdar att det är vänstern som ligger bakom bland annat svenska Moderaternas och Kristdemokraternas uteslutningskrav.

Från Sverige kräver Moderaterna och Kristdemokraterna att deras ungerska systerparti, Fidesz, ska uteslutas ur paraplyorganisationen EPP som samlar kristdemokratiska och konservativa från hela Europa.

För att kunna ta upp frågan om uteslutning till omröstning måste minst sju partier från fem länder ställa kravet. Det är en tröskel som nu ser ut att ha passerats. En bidragande faktor till att fler högerpartier nu höjer rösten är den anti-EU-kampanj som den ungerska regeringen fört där man attackerat EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på plakat runt om i Ungern.

Orbán: Vänstern ligger bakom

I en intervju i tyska Die Welt i helgen hävdar Orbán att det är vänstern som ligger bakom kraven på att Fidesz bör uteslutas.

– I verkligheten kommer angreppet om att försvaga EPP från vänstern. När vi inte längre finns till kommer de att attackera italienarna och sedan österrikarna. Deras mål är att försvaga EPP på en europeisk nivå så att socialister och vänstern kan ta över ledarskapet i Europa, sade Orbán som anklagar de partier som vill utesluta hans Fidesz för att vara ”nyttiga idioter”.

– De tror att de slåss i en intellektuell kamp, men de tjänar våra motståndares maktintressen, sade Orbán som motiverar sin ståndpunkt med att han i egenskap av invånare i Centraleuropa, i ett tidigare kommunistland, är ”expert på vänsterns makttekniker”.

– Jag har ingen sympati för våra skandinaviska EPP-medlemmar men jag skulle aldrig föreslå att de uteslöts [ur EPP].

Viktor Orbán menar att en uteslutning av Fidesz inte är ett ”rationellt alternativ” och i dagsläget har partiet ingen plan B för att gå med i någon annan europeisk partisammanslutning.

För att mildra kritiken lovar Orbán att kampanjen mot Juncker ska avslutas den 15 mars och denne ska ersättas med den nederländske socialdemokratiske EU-kommissionären Frans Timmermans på kampanjplakaten.

Tunga tyska invändningar

Det är partier från i första hand mindre länder som kräver att Fidesz utesluts. Men även i Tyskland börjar tålamodet med den ungerske premiärministern att tryta. Från både CDU och CSU har kritiken mot kampanjen varit hård, även om inget av partierna formellt krävt att Fidesz måste lämna EPP. CSU:aren tillika kandidaten för att bli EU-kommissionens nästa ordförande för EPP, Manfred Weber, utesluter dock inte att Fidesz kan sparkas ut ur paraplyorganisationen.

– Alla alternativ ligger på bordet. Viktor Orbán har skadat EPP svårt med sina uttalande och sin plakatkampanj, sade Weber till Der Spiegel i förra veckan.

Fler partier väntas ta ställning

I morgon tisdag väntas det tjeckiska EPP-partiet TOP09 ta ställning till huruvida man vill att Fidesz lämnar enligt vice partiledare Marek Ženíšek som skriver att han personligen är detta.

Nederländska CDA:s ledare Rutger Ploum säger att man stödjer övriga partiers krav på en diskussion om Fidesz framtid och Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz, tillika ledare för ÖVP, kallar Orbáns kampanj oacceptabel.

Kan komma till omröstning snart

EPP:s ledning måste efter att medlemskravet på en uteslutning uppfyllts ta upp frågan på ett möte vilket planeras ske så snart som den  20 mars eller möjligen den 8 april. Då väntas EPP:s politiska församling, bestående av runt 260 delegater, rösta om huruvida Fidesz ska få vara kvar eller tvingas lämna.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret