Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
De europeiska socialdemokraterna samlades i förra veckan för att spika sitt valmanifest inför EU-valet.

S på kant med S i EU

BRYSSEL 1 mars 2019

De europeiska socialdemokraternas valmanifest innehåller krav på skäliga lägstalöner och en tvingande social pelare på EU-nivå. De svenska socialdemokraterna menar dock att de inte krockar med den svenska arbetsmarknadsmodellen.

– Vi har lite olika syn på Europas roll i skapandet av ett socialt Europa. Vi tycker att det är nationalstaten som ska leverera men att EU:s roll för att forma konsensus spelar en viktig roll medan man i södra Europa ser det som att EU gärna får ta en mer aktiv roll, säger Johan Hassel, Socialdemokraternas internationelle sekreterare som var på plats förra helgen i Madrid vid de europeiska socialdemokraternas, PES, möte där man spikade valmanifestet inför EU-valet i maj.

Ett av de mest omstridda EU-besluten i Sverige de senaste åren var antagandet av den så kallade sociala pelaren som fastslår sociala rättigheter som EU:s medborgare ska ha såsom rätt till utbildning och jämställdhet mellan könen. Socialdemokraterna har varit positiva till pelaren men sagt att den inte ska leda till att EU-länderna stiftar nya gemensamma lagar på arbetsmarknadsområdet.

"Olika uppfattning om hur reformer ska genomdrivas"

Enligt Johan Hassel ska skrivningarna i valmanifestet om att göra pelaren till ”bindande regler” inte heller tolkas som att det handlar om att instifta EU-lagar.

– När man ser på detaljerna i manifestet uttrycks en viljeinriktning, men det är oklart om [reformerna] ska ske genom EU eller genom nationalstaten. Det är en kompromiss som är förhandlad mellan oss och andra partier där vi går mot en gemensam inriktning om sociala välfärdsreformer vi vill se i Europa, men vi har olika uppfattning om hur de ska genomdrivas.

I valmanifest står också att man kräver ”skäliga lägstalöner i hela Europa” men enligt Johan Hassel ska detta inte tolkas som lagstadgade minimilöner.

– Vi tycker att det ska vara skäliga förhandlade lägstalöner och det gör vi genom förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter. Många andra länder har det genom regleringar av minimilöner och vi skulle gärna vilja att de var högre för att annars konkurrerar de med lägre löner.

Socialdemokraterna reserverade sig på PES kongress

Enligt Johan Hassel var de svenska Socialdemokraterna tydliga med att även om de ingår i S&D-gruppen i Europaparlamentet så finns det områden där de har en annan uppfattning än majoriteten. På PES-kongressen i december, där man bestämde punkterna som valmanifestet skulle innehålla, lämnade Socialdemokraterna in en reservation.

– Det är ingen hemlighet att många socialdemokratiska partier i Europa vill att EU ska ha en större budget och att man ska ha möjlighet att ta in skatt på europeisk nivå. Det är saker vi reserverat oss mot, säger Johan Hassel och fortsätter:

– Vi har också betonat att man ska respektera de arbetsmarknadsmodeller som finns och att det är nationalstaterna som ska stå för implementeringen av ett socialt Europa.

Mer fakta

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret