Den nederländske EU-kommissionären Frans Timmermans är de europeiska socialdemokratiska partiernas kandidat till posten som EU-kommissionens näste ordförande. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sargade socialdemokrater lovar EU-väljare nytt socialt kontrakt

De europeiska socialdemokraterna kallar EU-valet i maj den viktigaste händelsen i europeisk politik sedan järnridåns fall 1989 och lovar ett nytt socialt kontrakt med fokus på rättvisa, klimat och jämlikhet.

De socialdemokratiska partierna har under de senaste åren tappat i väljarstöd i EU-länderna. Under fjolåret var de jämnstarka med populistpartier i Europa och inför EU-valet i maj spås de i det närmaste halveras i de tre folkrikaste länderna i unionen jämfört med förra valet 2014.

I helgen träffades deras företrädare inom paraplyorganisationen PES i Madrid för att spika sitt valmanifest för Europaparlamentsvalet. Man beskriver det som den viktigaste händelsen inom europeisk politik sedan järnridån föll 1989 då man öppnade för en demokratisering i de dåvarande sovjetstaterna i Östeuropa.

Nytt socialt kontrakt

PES lovar i valmanifestet ett ”nytt socialt kontrakt” fördelat på sju huvudkategorier. Valmanifestet sträcker sig från det abstrakta – ett rättvist Europa och en bättre värld – till konkreta förslag som att stärka EU:s utbytesprogram för unga, inrätta en fond för att klara FN-målen om en hållbar värld, en europeisk arbetslöshetsförsäkring och att införa Europadagen 9 maj som en allmän helgdag i alla medlemsländer.

”EU måste komma till rätta med ojämlikheter, slåss för skatterättvisa, bekämpa klimatförändringarna, rusta för den digitala revolutionen, säkerställa en rättvis jordbruksreform, hantera migrationen bättre och garantera säkerheten för alla invånare i Europa”, heter det i manifestet.

Löfven vill bekämpa populister och nationalister

För statsminister Stefan Löfven (S), som var med på helgens möte i Madrid, handlar EU-valet delvis om att stoppa nationalistiska partiers frammarsch i Europa.

– Extremister och nationalister har inte svaren, för de bygger sin politik med att ställa folk mot folk. Vi kommer aldrig att tolerera det. Vi vill bygga ett solidariskt Europa, sade Löfven, enligt TT.

Timmermans fick stöd

PES ställde sig även formellt bakom sin toppkandidat att bli EU-kommissionens nästa ordförande – nederländaren Frans Timmermans som i dag är vice ordförande i EU-kommissionen.

– Jag känner optimism här i dag och i hela Europa – våren är i antågande. Jag ser unga marschera mot klimatförändringar, kvinnor som står upp mot ojämställdhet och våld, jag ser progressiva kampanja för förändring på vår kontinent, sade Timmermans på söndagen.