Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EPP:s kandidat till att bli nästa ordförande i EU-kommissionen Manfred Weber och Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.

Ultimatum till Orbán: Tre krav för fortsatt EPP-medlemskap

BRYSSEL 6 mars 2019

Om två veckor tar Europas konservativa och kristdemokrater ställning till huruvida ungerska Fidesz under premiärminister Viktor Orbán ska få vara kvar i  den partipolitiska paraplyorganisationen EPP. Tre krav ställs nu på partiet.

Som Europaportalen rapporterade tidigare i veckan har reglerna uppfyllts – minst sju partier från fem länder – för att hålla en debatt om ungerska nationalkonservativa Fidesz fortsatta medlemskap i EPP, den organisation som samlar konservativa och kristdemokratiska partier från hela Europa.

Debatten och en omröstning bland de runt 260 EPP-delegaterna äger rum 20 mars under ett EPP-möte i Bryssel. EPP:s toppkandidat för att bli nästa ordförande i EU-kommissionen, den tyske kristdemokratiske EU-parlamentarikern Manfred Weber, ställer i ett brev tre krav på den ungerske premiärministern Viktor Orbán.

Tre krav

1. Kampanjplakaten mot EU och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker måste omgående tas ned.

2. Fidesz måste visa förståelse för att kampanjen orsakat stor skada och lova att inte utföra liknande attacker i framtiden.

3. Problematiken kring det Centraleuropeiska universitetet som Fidesz tvingat bort från Ungern måste lösas.

”Om Fidesz, lett av Viktor Orbán, inte uppfyller ovanstående krav är det enda alternativet att utesluta partiet ur EPP”, skriver Weber som tillägger att det även finns ett antal andra frågor som måste lösas för att Fidesz ska kunna vara kvar i EPP.

Inte bara anti-EU-kampanjen irriterar

Weber, som Orbán sett som en nära allierad, kritiserar flera ageranden som det ungerska regeringspartiet och premiärminister Orbán ligger bakom.

”De upprepade attackerna på EPP-ledare, oviljan att lösa [EU-kommissionens] överträdelseförfaranden och de senaste dagarnas attacker mot andra EPP-medlemspartier [som Orbán kallat] (“nyttiga idioter”) har allvarligt skadat enigheten i vårt parti”, skriver Weber.

Vill inte lämna

I ett uttalande till nyhetsbyrån Reuters skriver en företrädare för Fidesz att partiet ”inte vill lämna EPP” utan att dess mål är att ”invandringsmotståndskrafter ska få större inflytande i EPP”.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret