Om en månad går svenskarna till EU-val och ännu har många inte bestämt sig. Det visar en opinionsundersökning från Sifo som Europaportalen har beställt.

Bild: Monica Kleja

Hoppa till artikelns andra spalt.

S tappar inför EU-valet – SD kan bli störst

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna kan vara på väg mot historiska valresultat, där det ena gör sitt sämsta och det andra partiet sitt bästa EU-val. Sverigedemokraterna kan dessutom komma att vinna det sista svenska mandatet och därmed få en brexitbonus.

Socialdemokraterna tappar markant i väljarstöd inför EU-valet i maj och skulle, om valet vore idag, få 21 procent av rösterna. Det visar en Sifoundersökning som Europaportalen beställt. Samtidigt ökar Sverigedemokraterna till nästan 20 procent, en fördubbling jämfört med förra EU-valet och närmar sig Socialdemokraterna. Slutkampen om vilket som är Sveriges största EU-parti kan därmed börja.

– Det är ju fantastiska nyheter. Vi tar inte ut något i förskott dock, men partiet har ju en trend uppåt i väljarstödet, säger Jessica Stegrud, som står på andra plats på Sverigedemokraternas valsedel, till Europaportalen.

Varför ökar SD, tror du?

– Det är svårt att säga, jag tycker att vi levererar och står stadigt i vår politik, KD har ju också ökat för att man kan tänka sig att samtala oss, det kan möjligen vara en förklaring, säger Jessica Stegrud.

Men hos Socialdemokraterna visas ingen oro.

– Jag är inte orolig vi kommer att göra ett bra val. Jag tror att det kommer inte att bli riktigt tryck i valrörelsen förrän vi närmar oss själva valdagen och det är en månad kvar, säger Europaparlamentariker Marit Ulvskog (S). 

Annons

Även Miljöpartiet ökar och hamnar på 10 procent. Förändringarna för övriga partier ligger däremot utanför det som är statistiskt säkerställt.

–  Valrörelsen handlar för Socialdemokraterna mycket om att övertyga sina väljare från riksdagsvalet att också rösta på dem i EU-valet. Även Sverigedemokraterna kan växa med ökad röstvilja från deras tidigare väljare snarare än att ta väljare från andra partier, säger Toivo Sjörén opinionschef på Sifo.

En månad återstår till valet och Liberalerna och Feministiskt initiativ ser ut att åka ut ur Europaparlamentet så vida de inte i slutspurten lyckas vända opinionen.

Jämfört med Sifoundersökningen i mars är det under april en oförändrad stor del av de som ska rösta, nästan 35 procent, som ännu inte vet vilket parti de ska välja.  

Parti Sifo april 2019 Sifo mars 2019 Sifo februari 2019 EU-valet 2014
Moderaterna 16,5 16,2 16,4 13,7
Centerpartiet 6,3 7,1 5,8 6,5
Liberalerna 3,4 4,0 3,7 9,91
Kristdemokraterna 10,7 10,4 8,6 5,93
Socialdemokraterna 21,0 25,2 27,5 24,19
Vänsterpartiet 8,2 8,6 10,0 6,3
Miljöpartiet de gröna 10,0 8,1 6,4 15,41
Sverigedemokraterna 19,9 17,3 18,0 9,67
Feministiskt Intiativ 1,7 1,5 1,2 5,49
Övriga partier 2,4 1,5 2,4 2,96

Ökat valdeltagande
Sifo tror också på ett ökat valdeltagande. Nu väntas drygt 58 procent gå till valurnorna – en ökning från 51 procent i EU-valet 2014.  

– Jag tror att det kommer att bli fler som röstar än föregående val. Men just nu handlar det hur mycket resurser partierna lägger på det och hur medierna speglar det. För väljare är det viktigt att kunna uppleva att det gör en skillnad att rösta på det ena eller det andra i EU-valet, säger Toivo Sjörén.

Brexit hjälper Sverigedemokraterna
När Storbritannien lämnar EU, troligtvis i höst, kommer fördelningen av EU-ländernas platser i Europaparlamentet att ändras. Det betyder att Sverige får ett nytt mandat som enligt dagens opinionsmätning går till Sverigedemokraterna. Därmed får Sverigedemokraterna lika många platser i Europaparlamentet som Socialdemokraterna.