Sveriges EU-minister Hans Dahlgren är nöjd med att de svenska Socialdemokraterna behåller sina fem mandat.

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-ministern: Klimatkrisen kan förena partier i EU

Socialdemokraterna är beredda att kompromissa i det nya brokiga EU-parlament som växer fram, uppger EU-minister Hans Dahlgren (S). Samtidigt spår han att klimatkrisen kan förena EU-politikerna över partigränserna.

De svenska Socialdemokraterna behåller sina fem mandat i EU-parlamentet i fem år till, vilket Hans Dahlgren är tillfreds med.

– Det är ganska ovanligt att partier i regeringsställning håller ställningen som vi har gjort, så vi är fullt nöjda med detta. Men det är klart att det kunde ha varit ännu bättre.

Men i andra stora länder, som Frankrike, Storbritannien och Tyskland, backar socialdemokratiska partier och sammantaget förlorar S&D-gruppen enligt preliminära uppgifter 39 stolar i parlamentet.

– Vi har fortfarande en uppgift att förklara varför partier som Sverigedemokraterna inte är ett alternativ, säger han.

Går bakåt i vissa länder

Partier som är nationalistiska eller högerpopulistiska har visserligen gjort framsteg i somliga medlemsländer – men inte så mycket som europeiska socialdemokrater befarade.

– Det finns vissa länder där de inte alls gått fram utan tvärtom bakåt, vi har Österrike, Tyskland, Nederländerna, Danmark – och vi har faktiskt också Frankrike. Om man tittar på Marine Le Pens siffra i det här valet så är den lägre än vad de fick i EU-valet 2014. Så det är inte så att hon gjort någon jätteframgång jämfört med vad hennes parti fick då, påpekar Hans Dahlgren. Då 2014 fick Le Pens Nationella Fronten, som nu döpts om till Nationell samling, 25 procent av rösterna och i helgens val ser siffran ut att bli 23, 5 procent.

Och efter brexit kan de försvagas än mer, i och med att det brittiska brexitpartiet, som får 28 platser, tågar ut ur parlamentet, noterar han. Men samtidigtförsvinner också Labourledamöter, som sitter med i den socialdemokratiska gruppen.

Även den konservativa partigruppen EPP minskar med 36 mandat  efter helgens val – och vänstergruppen GUE/NGL tappar 13 mandat. Stora segrare är liberala partier i Alde och miljöpartierna, i gruppen Gröna/EFA.

Vilka politiska koalitioner ser du framför dig när du betraktar valresultatet?

Annons

– Det är ett omsorgsfullt arbete som påbörjas nu, när man börjat träffa och tala med varandra, och vilket slutresultatet det blir av det vågar inte jag säga i dag men det finns en vilja från vår sida, och hoppas också från andra partigruppers sidor, att göra kompromisser så att vi kan få en majoritet i de här viktiga framtidsfrågorna som ligger framför oss, säger Hans Dahlgren.

Han påminner om den svenska januariöverenskommelsen som ett exempel på vad man kan åstadkomma om man är beredda att kompromissa i politiken.

Vad kan ni tänka er kompromissa om?

–  De stora sakfrågorna, men jag ska inte gå in i några förhandlingar. Men det finns ju också mycket som förenar, ta klimatfrågan. Även andra partier än De gröna, och speciellt vårt parti och våra partivänner i Europa, har verkligen insett hur betydelsefullt det är att ta krafttag för att stoppa utsläppen av växthusgaser.

Så du menar att klimatkrisen kan förena partier?

– Ja, jag tror att alla partier har förstått den här signalen från våra ungdomar och våra vetenskapsmän och Parisavtalets arkitekter, absolut.

På tisdag kväll hålls också ett extra toppmöte i Bryssel där man ska diskutera hur topposterna i EU ska fördelas. Hans Dahlgren är övertygad om att detta i huvudsak blir en fråga för Europeiska rådet, men att EU:s stats- och regeringschefer också kommer att lyssna på EU-parlamentet. Hans egen favorit på posten är den nederländske socialdemokraten Frans Timmermans.

Men den svenska regeringen har inte tagit ställning, uppger han.

– Det är allra viktigaste att man får en person som är mest lämpad och som har de kvalifikationer som krävs.

Vad hade Socialdemokraterna kunnat göra för att lyckas bättre i EU-valet 2019? 

– Det får vi analysera, men en sak vet jag och det är att vi ska börja valrörelsen tidigare, därför att när jag var och knackade dörr och delade ut valsedlar så var det många som svarade: jag har redan röstat.

– Uppenbarligen har förtidsröstningen ökat från val till val. Så det måste man ta hänsyn till så att man inte lägger allt krut sista veckan.