Annons

Heinz-Christian Strache på ett valmöte. ( Arkivbild)

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-ministern: Skandalen i Österrike väcker många frågor

EU-minister Hans Dahlgren är kritisk efter den så kallade Ibizaskandalen Österrike. Bland ingredienserna finns en påstådd rysk oligark och tidningsköp för att få fler väljare till ett högerpopulistiskt parti:  – Allvarligt att man ville sätta en av de stora tidningarna i ett EU-land under utländskt inflytande.

De tyska tidningarna Der Spiegel och Süddeutche Zeitung  publicerade i lördags en hemlig inspelning från sommaren 2017 där ledaren för det österrikiska högerpopulistiska partiet FPÖ, Heinz-Christian Strache, och hans närmaste man, i en villa på Medelhavsön Ibiza träffar en kvinna som utger sig för att vara dotter till en rik rysk oligark.

På videon diskuterar de hur de kan kanalisera ryska pengar till partiet inför en valkampanj. De två FPÖ-politikerna föreslår bland annat att hon köper upp Österrikes största kvällstidning, Kronen Zeitung.

Strache säger enligt videon att FPÖ i ett kommande val skulle kunna få 34 procent i stället för 27 om tidningen backade upp partiet, rapporterar Der Spiegel.

Men de tre diskuterar också att göra sig av med oönskade journalister och att bygga upp ett mediesystem utifrån ungersk förebild, där regeringspartiet Fidesz i praktiken kontrollerar all media. I utbyte lovar Heinz-Christian Strache tillgång till offentliga upphandlingar.

Läckan fick förbundskansler Sebastian Kurz att i helgen meddela att regeringssamarbetet mellan det egna mitten-konservativa partiet ÖVP och  högerextrema FPÖ är över – och att landet ska hålla nyval efter sommaren.

Annons

"Vådan med högerpopulism"

– Det här visar vådan med att släppa fram högerpopulistiska partier, sade EU-minister Hans Dahlgren (S) på måndagen i samband med en presskonferens.

Vet man vem eller vilka som ligger bakom inspelningen?

– Nej, det finns ju många frågetecken kvar kring hur den här inspelningen gick till och  vem som har gjort och vem som har iscensatt det hela. Det är inte alls säkert att det är en rysk oligark men hon [den ryske oligarkens företrädare] framställde det ju som så, sade Dahlgren.

FPÖ-partiets företrädare har tidigare gjort sig kända för att vara undfallande i fråga om Ryssland. Exempelvis knäböjde landets utrikesminister Karin Kneissl för Rysslands president Putin på sitt bröllop i augusti ifjol, vilket ledde till krav på hennes avgång De gröna i landet.

Att den blivande vice-kansler för Österrike köpslagit om att förmodat ryska intressen skulle ta över Kronen Zeiting är än värre, anser Dahlgren.

– Det här är mer allvarligt att man lockas till, må vara under falska förespeglingar, att gå in i en affär när man skulle sätta en av de stora medierna i ett EU-land under utländskt inflytande på det här sättet, säger Hans Dahlgren.