LO vill se ambitiösare forskningsmål i EU
STOCKHOLM 10 maj 2019LO:s ledare Karl-Petter Thorwaldsson, Socialdemokraternas toppkandidat i EU-valet Heléne Fritzon, Moderaternas EU-kandidat Jörgen Warborn och Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke var under en debatt på Europadagen rörande överens om att EU:s tillväxt behöver stärkas.
Detta i ett läge då EU allmänt beskrivs tappa konkurrenskraft till framrusande ekonomier i Asien, då USA för en protektionistisk handelspolitik och Kina expanderar och söker nya investeringsmöjligheter i Europa.
Ett sätt att bättra på EU:s förmåga att skapa tillväxt, menar man nu från LO-håll, är att tillämpa ett nytt och högre mål för avsättning av pengar till forskning och utveckling.
Tanken är att EU-länderna ska förmås satsa motsvarande två procent av landets offentliga utgifter på forskning och innovation.
Israel och Sydkorea före
– Flera av EU:s viktigaste konkurrentländer som Israel och Sydkorea har redan beslutat om liknande mål, säger han.
Men när det gäller satsningar inom större forskningsprojekt i likhet med exempelvis ESS-anläggningen, måste EU:s länder gå samman. Därför, menar han, att 0,5 procent av dessa offentliga satsningar skulle få läggas på FoU-satsningar på EU-nivå.
– Sammantaget innebär målet en ökning av de statliga FoU-resurserna jämfört med i dag, säger Thorwaldsson.
Även Svenskt Näringslivs chef Jan-Olof Jacke nappade på idén och ska nu inleda samtal med LO i frågan, uppger Thorwaldsson. Nästa steg är att LO, på sin kongress i höst, antar detta som ett tillväxtmål och driver det vidare politiskt i Europa.
När det gäller Europas tillväxt och möjlighet att skapa nya jobb, påpekade Socialdemokraternas Heléne Fritzon att insatser måste gå hand i hand med trygghet och sociala rättigheter, med klimatomställning – och likaså med kampen mot växande nationalism i Europa.
Som botemedel för att EU:s ekonomi växer betydligt långsammare än Kinas och USA:s, vill Jörgen Warborn (M) gärna se EU:s länder satsa mer på att utveckla den inre marknaden, stärka tjänsteutbytet mellan nationerna och lätta på byråkratin.
EU:s förtjänst
Jan-Olof Jacke underströk att EU de senaste åren slutit 15 nya frihandelsavtal, bland annat med tunga ekonomier som Kanada och Japan.
– Det hade Sverige inte kunnat åstadkomma om vi inte varit med i EU, uppgav han.
Enligt Svenskt Näringslivs vd skulle det vara ”nästan är otänkbart” för Storbritannien att på egen hand efter brexit lyckas förhandla fram liknande frihandelskontrakt som EU nu skaffat sig.