Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Karl-Petter Thorwaldsson, Jörgen Warborn, Heléne Fritzon och Jan-Olof Jacke gästade på torsdagen Europahuset i Stockholm.

LO vill se ambitiösare forskningsmål i EU

STOCKHOLM 10 maj 2019
Varje EU-land bör satsa minst två procent av de offentliga utgifterna för att sätta fart på forskning och utveckling i Europa. Det anser LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson.   

LO:s ledare Karl-Petter Thorwaldsson, Socialdemokraternas toppkandidat i EU-valet Heléne Fritzon, Moderaternas EU-kandidat Jörgen Warborn och Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke var under en debatt på Europadagen  rörande överens om att EU:s tillväxt behöver stärkas.  

Detta i ett läge då EU allmänt beskrivs tappa konkurrenskraft till framrusande ekonomier i Asien, då USA för en protektionistisk handelspolitik och Kina expanderar och söker nya investeringsmöjligheter i Europa.

Ett sätt att bättra på EU:s förmåga att skapa tillväxt, menar man nu från LO-håll, är att tillämpa ett nytt och högre mål för avsättning av pengar till forskning och utveckling. 

Tanken är att EU-länderna ska förmås satsa motsvarande två procent av landets offentliga utgifter på forskning och innovation.  

Israel och Sydkorea före

– Flera av EU:s viktigaste konkurrentländer som Israel och Sydkorea har redan beslutat om liknande mål, säger han.

Men när det gäller satsningar inom större forskningsprojekt i likhet med exempelvis ESS-anläggningen, måste EU:s länder gå samman. Därför, menar han, att 0,5 procent av dessa offentliga satsningar skulle få läggas på FoU-satsningar på EU-nivå.

– Sammantaget innebär målet en ökning av de statliga FoU-resurserna jämfört med i dag, säger Thorwaldsson.

Även Svenskt Näringslivs chef Jan-Olof Jacke nappade på idén och ska nu inleda samtal med LO i frågan, uppger Thorwaldsson. Nästa steg är att LO, på sin kongress i höst, antar detta som ett tillväxtmål och driver det vidare politiskt i Europa.

När det gäller Europas tillväxt och möjlighet att skapa nya jobb, påpekade Socialdemokraternas Heléne Fritzon att insatser måste gå hand i hand med trygghet och sociala rättigheter, med klimatomställning – och likaså med kampen mot växande nationalism i Europa.

Som botemedel för att EU:s ekonomi växer betydligt långsammare än Kinas och USA:s, vill Jörgen Warborn (M) gärna se EU:s länder satsa mer på att utveckla den inre marknaden, stärka tjänsteutbytet mellan nationerna och lätta på byråkratin.

EU:s förtjänst

Jan-Olof Jacke underströk att EU de senaste åren slutit 15 nya frihandelsavtal, bland annat med tunga ekonomier som Kanada och Japan.

– Det hade Sverige inte kunnat åstadkomma om vi inte varit med i EU, uppgav han.

Enligt Svenskt Näringslivs vd skulle det vara ”nästan är otänkbart” för Storbritannien att på egen hand efter brexit lyckas förhandla fram liknande frihandelskontrakt som EU nu skaffat sig.

Mer fakta

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret