Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Allt fler förtidsröstar i EU-valet. På onsdagen hade över 355 000 röster rapporterats till Valmyndigheten.

Många röstar redan i EU-valet

STOCKHOLM 15 maj 2019

Betydligt fler väljer att förtidsrösta i årets EU-val än i det förra. Under de fem första dagarna är ökningen 34 procent jämfört med samma period 2014.

– Vi kan se med säkerhet att förtidsröstningen kommer att öka i förhållande till 2014. Det säger Abboud Ado, statistiker på Valmyndigheten, till Europaportalen när vi tillsammans kikar på statistiken kring hur många som förtidsröstar i valet till Europaparlamentet.

I år har de som är röstberättigade i det svenska EU-valet kunnat förtidsrösta sedan den 8 maj. Över en vecka har gått och röstsiffrorna fortsätter att strömma in till Valmyndigheten från kommunerna. Det är osäkert om alla har hunnit skicka in sina siffror, därmed finns en viss eftersläpning i statistiken för årets förtidsröstning.

Säkrast är därför, enligt Abboud Ado, att än så länge bara undersöka de fem första dagarna som möjligheten att förtidsrösta funnits i år.  

Under 8-12 maj 2019 valde drygt 222 000 väljare att gå och förtidsrösta. Det är en ökning med 34 procent jämfört med 2014, då antalet under motsvarande period var drygt 166 000.  

– Jag skulle säga att vi ser en ökning val för val. Skillnaden mellan 2014 och 2009 innebar en ökning, och sedan ser vi också nu att förtidsröstningen ökar i förhållande till 2014, säger Richard Svensson, databasansvarig för Valforskningsprogrammet, som bedrivs vid Göteborgs universitet.

Är det då rimligt att anta att intresset för EU-valet ökat bland svenskarna?

– Nja, jag skulle vara försiktig att säga så, för det kan ju vara så att fler väljer att rösta före valdagen. Det skulle isåfall kunna leda till ett ökat förtidsröstande men inte nödvändigtvis ett högre valdeltagande totalt sett.

Men det skulle kunna tyda på att valdeltagandet ökar i år?

– Ja, absolut. Om vi ser på de tidigare EU-valen har både förtidsröstningen och valdeltagandet vuxit. Men i nuläget kan vi inte svara på frågan ännu, säger Richard Svensson.

Enligt den senaste opinionsundersökningen som Sifo gjort på uppdrag av Europaportalen väntas 58 procent  att rösta i valet - det är en ökning från 51 procent i EU-valet 2014.

Vid 16-tiden i dag onsdag hade över 356 000 förtidsröstat, visar Valmyndighetens statistik.

Mer fakta

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret