Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Tre valfrågor dominerar svensk EU-debatt: klimatet, högerpopulismen och migrationen.

Svenska EU-valets tre hetaste frågor

STOCKHOLM 16 maj 2019

Högerpopulismen, klimatet och migranterna är huvudfrågorna i det svenska EU-valet. Samtidigt väntar andra tunga EU-frågor på avgörande.

Årets EU-val kallas i den svenska debatten för ett ödes- eller värderingsval. De nio partierna i Europaparlamentet, slåss om uppmärksamhet med hjälp av framförallt tre frågor. Det visar en genomgång av EU-debatten som Europaportalen gjort.

Två frågor som alla partier pratar om är vilka åtgärder som behövs för att dämpa klimateffekterna och vilken flykting- och migrantpolitik EU ska föra de kommande åren. Hur EU ska värna sina demokratiska värderingar är en tredje fråga som nu dominerar debatten i Sverige.

I klimatfrågan går en skiljelinje vid om EU bör införa en koldioxidskatt – vilket forskare anser vara ett effektivt sätt att minska utsläppen – eller om EU inte alls ska få ha beskattningsrätt. Enligt uppgift säger Liberalerna tydligast ja till att EU får rätta att ta ut skatten, medan M, C, SD och KD är emot.

Bekämpa rasism

En majoritet av de nio är fullt ut för att EU aktivt ska bekämpa rasism, främlingsfientlighet, intolerans och extremism. Att medlemsländer som undergräver demokratiska principer och politiskt oberoende rättsväsenden ska kunna straffas med indragna bidrag, har stort stöd bland de nio.

Men Sverigedemokraterna har invändningen att medlemsstaters ställning i EU-samarbetet inte ska “kunna villkoras på grund av dessas inrikespolitiska vägval”.

Samtidigt går Socialdemokraterna ett snäpp längre åt andra hållet och vill tillsätta ett system för att granska hur varje medlemsland lever upp till EU:s krav.

EU:s flyktingpolitik har lagts på is men alla partier utom SD vill fortsätta den inslagna linjen om att tvinga fram en jämnare fördelning av migranter mellan EU-länderna.

I debatten förekommer också skiftande meningar kring EU:s framtida politik inom det sociala området och hur kampen mot gränsöverskridande brottslighet ska bedrivas.

Men efter valet väntar också en rad andra tunga EU-frågor; såsom nästa flerårsbudget, ett avslut på brexitprocessen och valet av en ny EU-kommission och dess ordförande – vilka alla på olika sätt påverkar EU:s politiska inriktning de kommande fem åren.

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret