Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Frankrikes president Emmanuel Macron, Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och Tysklands förbundskansler Angela Merkel träffas separat inför torsdagens EU-toppmöte.

Litet EU-hopp om enighet – “ett påveval går fortare”

BRYSSEL 20 juni 2019 | Inget stöd för Weber

Få EU-ledare tror att man i dag kommer enas om kandidaterna till de åtråvärda topposterna i unionen.

– Det kan bli så att det inte blir något resultat i dag. Men det är enligt mig inte så värst farligt, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel på väg in till EU-toppmötet i Bryssel på torsdagen.

Enligt Merkel har ledarna på sig fram till 2 juli, då det nya EU-parlamentet har sitt första möte och ska välja talman, att hitta en kompromiss.

Hon upprepade sitt stöd för toppkandidatsystemet och insisterade på att stats- och regeringscheferna inte kan nominera en person till EU-kommissionens ordförande, en av de fem toppjobben som ska diskuteras, om inte EU-parlamentet kan ställa sig bakom personen.

Flera stats- och regeringschefer förmedlade budskapet att de är tveksamma till att man kan nå en överenskommelse.

– Det går ofta det snabbare att välja en påve än att fylla dessa positioner, sade Varadkar som tillade att det kan bli ett nytt EU-toppmöte i slutet av juni eller början av juli.

Nederländske Mark Rutte är en av de sex premiärministrar som fått i uppdrag att sondera i EU-kretsen efter lämpliga namn. Men även han sade att ländernas ”ståndpunkter ligger långt från varandra”. Själv stöder Rutte den danska liberalen Margrethe Vestager.

Statsminister Stefan Löfven sade på väg in på mötet att han utgår från att det ”kommer ta tid” att enas. Sverige kommer att driva att minst två av posterna går till kvinnor.

Slovakiens socialdemokratiske premiärminister Peter Pellegrini underströk vikten av att topposterna fördelas geografiskt rättvist.

– Det är viktigt att någon av de fyra topposterna kommer från Central- eller östeuropa, sade Pellegrini som förespråkar sin landsman och nuvarande EU-kommissionär Maroš Šefčovič som en sådan kandidat.

Enligt medieuppgifter ska de fyra så kallade Visegradländerna – Slovakien, Tjeckien, Ungern och Polen – ha ställt sig bakom fransmannen Michel Barnier som kommissionsordförande. Både slovakiske Pellegrini och hans tjeckiske motsvarighet Andrej Babiš ville dock inte kommentera uppgiften inför mötet.

Inget stöd för Weber

Det europeiska högerpartiet EPP, där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, blev störst i EU-valet och dess toppkandidat till posten som kommissionens ordförande är tysken Manfred Weber. De två näst största partigrupperna i parlamentet, socialdemokratiska S&D och liberala Förnya Europa, ska på torsdagen formellt ha meddelat att de inte kommer att rösta för Weber som kommissionsordförande, rapporterar Politico. Om uppgiften stämmer kan Weber få väldigt svårt att få en majoritet i Europaparlamentet vilket krävs för att bli kommissionens ordförande.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret