Hoppa till artikelns andra spalt.

Nya höjder för svenskt EU-medlemskap

Stödet för det svenska EU-medlemskapet fortsätter att öka och slår nytt rekord. Motståndet mot unionen minskar tydligt hos SD:s väljare.

Aldrig har så många svenskar uppgett sig vara för medlemskapet i EU som nu, närmare 62 procent är för medan bara drygt 13 procent är mot. Det visar SCB:s stora vårundersökning som publiceras i dag tisdag.

Minskat EU-motstånd hos SD-väljare

I början av året meddelade SD-ledaren Jimmie Åkesson att partiet ger upp kravet på att Sverige ska lämna EU. Beskedet verkar ha fått invekan på SD:s sympatisörer. Jämfört med den förra SCB-mätningen, från november 2018, har EU-motståndet bland partiets sympatisörer minskat med närmare tio procentenheter, från drygt 49 procent till knappt 40 procent.

Annons

Sverigedemokraternas sympatisörer är fortfarande de enda där en större andel är mot än för EU-medlemskapet.

Två av tre vill inte gå med i euron

Samtidigt har det benhårda svenska motståndet mot att gå med i euron minskat något. 66 procent av de tillfrågade är mot svenskt deltagande i valutasamarbetet vilket är det lägsta motståndet sedan våren 2011.