Ylva Johansson är glad och optimistisk efter sitt möte med sin möjliga framtida chef Ursula von der Leyen. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Optimistisk Johansson: Jag har erbjudits tunga EU-portföljer

Sveriges kommissionärskandidat Ylva Johansson har varit på arbetsintervju och säger sig ha fått löften om tunga ansvarsområden. Hon lyfter fram fyra viktiga frågor för nästa EU-kommission.

Tillträdande kommissionsordförande Ursula von der Leyen träffar i veckan de nominerade till kommande EU-kommission. I dag onsdag var det Sveriges kandidat, arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons (S) tur.

– Jag känner mig väldigt glad och optimistisk efter samtalet. Jag har fått förslag på fler olika bra portföljer som det inte är alldeles lätt att välja mellan. Det är intressanta, tunga och viktiga portföljer, säger Johansson till Europaportalen.

Hon vill dock inte gå in på vilka portföljer, eller ansvarsområden, von der Leyen har föreslagit innan denna har lagt klart pusslet om hur nästa kommission ska se ut. Till de tyngre uppdragen i EU-kommissionen brukar räknas områden som bland annat: ekonomi, konkurrens, jordbruk, inrikesfrågor, handel, klimat och rättsliga frågor.

– Jag har inget emot att ta mig an ett område som jag inte arbetat med tidigare, säger arbetsmarknadsministern som tidigare också varit sjukvårds- och äldreomsorgsminister och skolminister.

Fyra viktig frågor för nästa mandatperiod

– Det är väldigt mycket som står på spel, säger Ylva Johansson och pekar ut fyra frågor som nästa kommission, 2019-2014, måste ta itu med: demokratiska grundprinciperna, jobben, klimatet och säkerheten.

– Det gäller de grundläggande värdena, rättsstatens principer, människors lika värde, respekt för minoriteter,  jämställdhet, människovärde, de grundläggande europeiska värdena som jag ser hotade av krafter inom Europa i dag.

– Det är också jobben. Vi går förmodligen mot en vikande konjunktur. Det är viktigt att vi kan vara konkurrenskraftiga globalt och skapa nya jobb inom EU.

– Det är helt avgörande att vi klarar att göra en klimatomställning den kommande mandatperioden.

– Vi måste kunna sätta stopp för internationella kriminella organisationer som i dag faktiskt kan terrorisera befolkningen.

Tillträder i november

Det är inte klart när Ursula von der Leyen kan bli färdig med ditt kommissionsbyggande, regeringskrisande Italien har exempelvis ännu inte nominerat någon kandidat. När hon väl gjort det inleds tuffa utfrågningar i EU-parlamentet innan nästa kommission som helhet kan godkännas. Den väntas tillträda 1 november.