Annons

Ylva Johansson (S) är en av kandidaterna som EU-kommissionens tillträdande ordförande Ursula von der Leyen ska intervjua i veckan. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ylva Johansson kallas till EU-intervju

EU-kommissionens tillträdande ordförande Ursula von der Leyen börjar i dag tisdag intervjua de förväntansfulla kommissionärskandidaterna. Det är jämt mellan antalet socialdemokrater och kristdemokrater och två länder har missat dagens tidsfrist. Europaportalen har sammanställt hela listan på kandidaterna.

Natten till i dag tisdag löpte den tidsfrist som Ursula von der Leyen, EU-kommissionens nästa ordförande gett medlemsländerna för att nominera sina kandidater. 

Två länder missade tidsfristen – Frankrike och Italien. Italien på grund av den pågående regeringskrisen medan Frankrike har lovat att meddela sin kandidat under tisdagen. Utträdande Storbritannien har klargjort att man inte kommer att nominera någon kandidat.

Samtidigt har bara ett land – Rumänien – följt von der Leyens uppmaning att nominera två kandidater, en man och en kvinna.

19 av de hittills 26 nominerade kandidaterna har tidigare ministererfarenhet.

Satsar på helt jämställt

Sverige har nominerat nuvarande arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) som landets nästa EU-kommissionär. Det gör att Sverige, tillsammans med Bulgarien, är de enda medlemsländerna som bara nominerat kvinnor till posten.

Johansson har kallats till intervju med Ursula von der Leyen i morgon onsdag.

Att få en helt jämställd kommission – något von der Leyen lovat att eftersträva – kan bli görligt om Italien och Frankrike nominerar kvinnor. I dagsläget är som högst tolv kandidater kvinnor. Kommissionen består, efter brexit, av 27 ledamöter. 

Jämt mellan socialdemokrater och kristdemokrater

Av de i dagsläget nominerade kandidaterna tillhör nio den konservativa och kristdemokratiska partigruppen EPP och nio socialdemokratiska S&D. Utöver dem finns fyra från liberala RE, en miljöpartist, en oberoende och en nationalkonservativ kandidat.

von der Leyen kan be länderna skicka andra kandidater om hon anser att de nominerade inte håller måttet. När hon väl delat ut ansvarsområdena till de olika kommissionärskandidaterna inleder EU-parlamentarikerna sina ofta tuffa utfrågningar av dem. 

Även om EU-parlamentet formellt inte inte kan tvinga bort enskilda kandidater händer regelbundet att minst en av kandidaterna inte anses lämplig eller att ett ansvarsområde inte lämpar sig för en viss kandidat.

I veckan som inleds med 21 oktober är första tillfället för EU-parlamentet att godkänna den nya EU-kommissionen som helhet. Därefter kan von der Leyen hålla sitt installationstal.

Den nya kommissionen väntas tillträda 1 november.