Övriga EU-länders migrationsministrar ska ta ställning till överenskommelsen 8 oktober. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-länder enas om ny omfördelning av migranter

Fem EU-länder har enats om hur migranter som ankommer Italien och Malta ska fördelas till övriga medlemsländer. – Äntligen rör vi oss i den riktning som EU-parlamentet stakat ut, sade parlamentets talman David Sassoli.

EU-länderna har under en lång tid bråkat om vad man ska göra med de migranter som räddats på Medelhavet och förts i hamn i Italien eller Malta. Nya beslut togs efter varje gång ett skepp tagits i hamn med EU-kommissionen som medlare.

Nu när högerpopulistiska Lega inte längre ingår i den italienska regeringen har fem EU-länder – Frankrike, Italien, Malta, Finland och Tyskland – lyckats enas om hur en omfördelning ska ske mer ordnat vid ett möte på Malta på måndagen.

– I dag har vi tagit steg mot en förutsägbar och strukturell tillfällig lösning, sa EU:s migrationskommissionär, den konservative greken Dimitris Avramopoulos, efter mötet, rapporterar Ekot.

Alla detaljer i uppgörelsen är inte offentliggjorda men enligt den partipolitiskt oberoende italienska inrikesministern Luciana Lamorgese är tanken att migranter ska skickas till villiga EU-länder inom fyra veckor efter att de räddats på Medelhavet, skriver Euractiv.

Maltaöverenskommelsen ska presenteras för övriga medlemsländers migrationsministrar 8 oktober där man hoppas att så många medlemsländer som möjligt ska gå med i samarbetet. Migranter som ankommer Grekland eller Spanien – vilket är fler än som kommer till Italien eller Malta – ingår inte i uppgörelsen, enligt Ekot.

Sedan migrationskrisen 2015 har frågan om att alla EU-länder ska tvingas ta emot asylsökande varit en av de mest politiskt infekterade frågorna i EU men godkändes av EU-domstolen 2017. Trots det väljer flera länder i sammanhanget att nu gå vidare med asylprövning på frivillig väg. Nästa EU-kommissionsordförande tyska kristdemokraten Ursula von der Leyen har lovat "nytag" i frågan.

EU-parlamentets talman: Äntligen

EU-parlamentet har länge drivit på för att en automatisk omfördelning och dess talman, den italienske socialdemokraten David Sassoli, välkomnade måndagens överenskommelse.

– Äntligen rör vi oss i den riktning som EU-parlamentet stakat ut. Omfördelningen av asylsökande mellan medlemsländerna bör ske på ett ordnat sätt och inte längre från fall till fall på frivillig basis, sade Sassoli i ett uttalande.