Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-parlamentariker Johan Danielsson (S) i transportutskottet hoppas att förhandlingar med medlemsländerna om de nya vägtransportreglerna kan inledas. Arkivbild.

EU-utskott avvisar skrotning av transportpaket

BRYSSEL 19 september 2019 | Ny omröstning i nästa vecka

EU-parlamentets transportutskott avvisade ett förslag om att nya EU-villkor för lastbilschaufförer ska tas om från början. – Vägpaketet behövs akut för att skapa ordning och reda på den europeiska vägtransportmarknaden, säger Johan Danielsson.

Den nationalkonservativa partigruppen ECR där Sverigedemokraterna ingår hade begärt att transportpaketet skickas tillbaka till EU-kommissionen med begäran om att det ska göras om i grunden. Paketet innehåller nya regler om kör- och vilotider för lastbilschaufförer, cabotage – utländska lastbilar som tillfälligt kör inrikestrafik i andra EU-länder och skärpta villkor vid utstationering av chaufförer i andra EU-länder.

På torsdagsmorgonen samlades transportutskottets ledamöter för att rösta om kravet att skicka tillbaka paketet, något som inte hör till vanligheterna i EU-parlamentet. Flera av de nya ledamöterna var osäkra på vilken knapp de skulle trycka så omröstningen inleddes med en extra testtryckning. Därefter röstade ledamöterna ned begäran med siffrorna 30 mot 19.

Socialdemokraternas EU-parlamentariker Johan Danielsson, vice ordförande i utskottet, välkomnar utfallet.

– Jag är både glad och lättad med tanke på att det stod så pass mycket på spel. Det här vägpaketet behövs akut för att skapa ordning och reda på den europeiska vägtransportmarknaden, säger Danielsson till Europaportalen.

Röstsiffrorna 30 mot 19 ser han som en överraskande god marginal.

– Det gör att man känner sig ännu lite förhoppningsfullare om att vi vinner omröstningen på tisdag i nästa vecka, säger Danielsson och syftar på den kommande omröstningen i transportutskottet där ledamöterna ska ta ställning till huruvida man ska inleda förhandlingar om transportpaketet med medlemsländerna i ministerrådet. 

Minst hälften av de 49 ledamöterna måste då rösta ja för att förhandlingarna ska kunna sättas igång.

Även Sverigedemokraternas EU-parlamentariker i transportutskottet Peter Lundgren röstade mot att skicka tillbaka paketet till kommissionen för omarbetning.

”Skönt att arbetet mot bättre regler nu kan fortsätta”, skriver Lundgren på sin Facebooksida.

Öst-västliga motsättningar

Transportpaketet är en het potatis i EU. När EU-parlamentet röstade om sin ståndpunkt i frågan i april skedde det under stort tumult och med över tusen ändringsförslag.

Frågan om lastbilsförares villkor är en fråga som delar EU-politikerna inte så mycket längs politiska skiljelinjer utan snarare geografiska där fattigare medlemsländer i öst är kritiska till förslaget eftersom det enligt dem försvårar konkurrens med västeuropeiska förare.

Medlemsländerna enades om sin ståndpunkt i frågan i december i fjol. 

Om nästa veckas omröstning i transportutskottet leder till att de så kallade trilogförhandlingarna med medlemsländerna och kommissionen kan inledas hoppas Johan Danielsson att man kan komma överens i början av nästa år.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret