Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-utskott bekräftar: Rumäniens och Ungerns kandidater stoppas

Misstankar om intressekonflikter fäller två kommissionskandidater redan innan EU-parlamentets utfrågningar inletts. Det är första gången det sker och tillträdande kommissionsordförande Ursula von der Leyen måste nu hitta en lösning.

EU-parlamentets rättsliga utskott bekräftade på måndagen att kandidaterna att bli EU-kommissionärer för Rumänien och Ungern, Rovana Plumb och Ungerns László Trócsányi, på grund av intressekonflikter inte kan delta i veckans utfrågningar och därmed stoppas från att kunna få uppdraget.

Det är nu upp till tillträdande kommissionärsordförande Ursula von der Leyen att ta ställning till nästa steg i processen. Hon kan exempelvis be den rumänska respektive ungerska regeringen att nominera nya kandidater.

Första gången

I förra veckan röstade det rättsliga utskottet för första gången nej till två kandidater med hänvisning till intressekonflikter.

Detaljerade motiveringar för utskottets nej har inte offentliggjorts. Men enlig uppgift ska det i rumänskans fall handla om att hon inte deklarerat lån på en miljon euro i sin rapport till utskottet. Den rumänska anti-korruptionsbyrån har även tidigare riktat misstankar mot Plumb för att ha varit involverad i ett olagligt köp av en ö i Donau.

För ungraren ska det röra sig om intressekonflikter i samband med hans tidigare roll som Ungerns justitieminister och som grundare av en advokatfirma som fick lukrativa kontrakt för regeringen.