Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

EU-utskott bekräftar: Rumäniens och Ungerns kandidater stoppas

BRYSSEL 30 september 2019

Misstankar om intressekonflikter fäller två kommissionskandidater redan innan EU-parlamentets utfrågningar inletts. Det är första gången det sker och tillträdande kommissionsordförande Ursula von der Leyen måste nu hitta en lösning.

EU-parlamentets rättsliga utskott bekräftade på måndagen att kandidaterna att bli EU-kommissionärer för Rumänien och Ungern, Rovana Plumb och Ungerns László Trócsányi, på grund av intressekonflikter inte kan delta i veckans utfrågningar och därmed stoppas från att kunna få uppdraget.

Det är nu upp till tillträdande kommissionärsordförande Ursula von der Leyen att ta ställning till nästa steg i processen. Hon kan exempelvis be den rumänska respektive ungerska regeringen att nominera nya kandidater.

Första gången

I förra veckan röstade det rättsliga utskottet för första gången nej till två kandidater med hänvisning till intressekonflikter.

Detaljerade motiveringar för utskottets nej har inte offentliggjorts. Men enlig uppgift ska det i rumänskans fall handla om att hon inte deklarerat lån på en miljon euro i sin rapport till utskottet. Den rumänska anti-korruptionsbyrån har även tidigare riktat misstankar mot Plumb för att ha varit involverad i ett olagligt köp av en ö i Donau.

För ungraren ska det röra sig om intressekonflikter i samband med hans tidigare roll som Ungerns justitieminister och som grundare av en advokatfirma som fick lukrativa kontrakt för regeringen.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret