Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Ungerns EU-kommissionärskandidat László Trócsányi och Rumäniens dito Rovana Plumb.

Intressekonflikter kan sänka två kommissionärskandidater

BRYSSEL 27 september 2019

Ungerns och Rumäniens kommissionärskandidater kan ha stoppats redan innan utfrågningarna i EU-parlamentet har börjat.

I nästa veckan inleds de tuffa utfrågningarna av EU-ländernas kandidater till nästa kommission. Enligt EU-parlamentets nya regelverk måste rättsliga utskottet först granska de nominerades ekonomiska intressen för att kunna undanröja eventuella konflikter. 

På torsdagen meddelade det rättsliga utskottet att två av kandidaterna – Rumäniens socialdemokratiska Rovana Plumb och Ungerns nationalkonservativa László Trócsányi – inte klarat granskningen och därmed stoppas från att delta i utfrågningarna. 

Detaljerade motiveringar för utskottets nej har ännu inte offentliggjorts. Men enlig uppgift ska det i rumänskans fall handla om att hon inte deklarerat lån på en miljon euro i sin rapport till utskottet. Den rumänska anti-korruptionsbyrån har även tidigare riktat misstankar mot Plumb för att ha varit involverad i ett olagligt köp av en ö i Donau.

För ungraren ska det röra sig om intressekonflikter i samband med hans tidigare roll som Ungerns justitieminister och som grundare av en advokatfirma som fick lukrativa kontrakt för regeringen.

Det är första gången som kommissionärskandidater riskerar att stoppas redan innan utfrågningarna som ska fastställa deras lämplighet som EU-kommissionärer.

László Trócsányi menar att EU-utskottets beslut att stoppa honom var politiskt

”Ett politiskt beslut har tagits som saknar saklig grund och jag avser vidta alla nödvändiga rättsliga åtgärder mot det”, sade Trócsányi i ett uttalande.

Nästa steg

Om de två kandidaterna är ute ur leken är dock inte klart.

– Det innebär inte nödvändigtvis att nya kandidater måste föreslås, sade EU-kommissionens talesperson Mina Andreeva, skriver Politico.

Enligt talespersonen är det upp till parlamentet och tillträdande kommissionsordförande Ursula von der Leyen att avgör vad nästa steg i processen blir.

Rättsliga utskott ska träffas på måndag i nästa vecka för att åter utvärdera de två kandidaterna, uppger FT.

Enligt schemat för utfrågningarna ska Trócsányi och Plumb utfrågas på tisdag respektive onsdag i nästa vecka.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret