Ungerns EU-kommissionärskandidat László Trócsányi och Rumäniens dito Rovana Plumb.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Intressekonflikter kan sänka två kommissionärskandidater

Ungerns och Rumäniens kommissionärskandidater kan ha stoppats redan innan utfrågningarna i EU-parlamentet har börjat.

I nästa veckan inleds de tuffa utfrågningarna av EU-ländernas kandidater till nästa kommission. Enligt EU-parlamentets nya regelverk måste rättsliga utskottet först granska de nominerades ekonomiska intressen för att kunna undanröja eventuella konflikter. 

På torsdagen meddelade det rättsliga utskottet att två av kandidaterna – Rumäniens socialdemokratiska Rovana Plumb och Ungerns nationalkonservativa László Trócsányi – inte klarat granskningen och därmed stoppas från att delta i utfrågningarna. 

Detaljerade motiveringar för utskottets nej har ännu inte offentliggjorts. Men enlig uppgift ska det i rumänskans fall handla om att hon inte deklarerat lån på en miljon euro i sin rapport till utskottet. Den rumänska anti-korruptionsbyrån har även tidigare riktat misstankar mot Plumb för att ha varit involverad i ett olagligt köp av en ö i Donau.

För ungraren ska det röra sig om intressekonflikter i samband med hans tidigare roll som Ungerns justitieminister och som grundare av en advokatfirma som fick lukrativa kontrakt för regeringen.

Det är första gången som kommissionärskandidater riskerar att stoppas redan innan utfrågningarna som ska fastställa deras lämplighet som EU-kommissionärer.

László Trócsányi menar att EU-utskottets beslut att stoppa honom var politiskt

”Ett politiskt beslut har tagits som saknar saklig grund och jag avser vidta alla nödvändiga rättsliga åtgärder mot det”, sade Trócsányi i ett uttalande.

Nästa steg

Om de två kandidaterna är ute ur leken är dock inte klart.

– Det innebär inte nödvändigtvis att nya kandidater måste föreslås, sade EU-kommissionens talesperson Mina Andreeva, skriver Politico.

Enligt talespersonen är det upp till parlamentet och tillträdande kommissionsordförande Ursula von der Leyen att avgör vad nästa steg i processen blir.

Rättsliga utskott ska träffas på måndag i nästa vecka för att åter utvärdera de två kandidaterna, uppger FT.

Enligt schemat för utfrågningarna ska Trócsányi och Plumb utfrågas på tisdag respektive onsdag i nästa vecka.