Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Det brittiska parlamentets överhus (på bild) och underhus stängdes ned natten till 10 september.

Skotsk domstol: Olagligt stänga brittiska parlamentet

BRYSSEL 12 september 2019

Skottlands högsta domstol menar att premiärminister Boris Johnsons beslut att stänga ned parlamentet var olagligt eftersom det hade som syfte att hindra parlamentets granskning av den verkställande makten.

I slutet av augusti meddelade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson att han avsåg stänga ned parlamentet i över en månad. Beslutet trädde i kraft natten till tisdagen. Kritiker menar att det var ett sätt för Johnson att lägga sordin på brexitdebatten. 

Johnson själv har motiverat nedstängningen, som sträcker sig till 14 oktober, med att han ska lägga fram sin regeringsförklaring då.

Men i en dom i Skottlands högsta domstol på onsdagen slås fast att Johnsons motivering inte är vederhäftig utan att syftet var att hindra parlamentet att granska regeringen och dess brexitpolitik.

”Detta var ett flagrant fall av ett otvetydigt misslyckande att åtlyda de allmänt vedertagna normerna för uppförande för en offentlig insans”, skriver en av de tre domarna, Philip Brodie.

De tre domarna menar att regeringen inte lyckats lägga fram några bevis för att det faktiska syftet med nedstängningen var något annat än att begränsa parlamentets manöverutrymme.

Domstolen har dock inte begärt att parlamentet öppnas igen eftersom frågan ska prövas i nästa vecka. 

Tidigare har en engelsk domstol slagit fast att nedstängningen inte är en fråga för domstolar att ta ställning till utan är av politisk natur. Att den skotska domstolen kommit till en annan slutsats beror på att England och Skottland har olika rättsliga system. 

I nästa vecka ska Storbritanniens högsta domstol behandla de två domarna och ett tredje fall från en domstol i nordirländska Belfast som anklagar regeringen för att ha brutit mot Långfredagsavtalet om fred på Irland.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret