Margrethe Vestager fick förnyat förtroende från EU-parlamentet efter tisdagens utfrågning.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Dansk kommissionär vill driva på för digitalskatt

Den danska liberalen Margrethe Vestager vill driva genom en skatt på IT-jättar som Facebook och Google. Som unionens konkurrensdomare kommer hon även i framtiden att vaka över att storföretag betalar skatt och inte missbrukar sin marknadsställning.

Danska Margrethe Vestager, nuvarande konkurrenskommissionär, var en av det liberala europeiska partiet Aldes kandidater att bli nästa ordförande i EU-kommissionen. Jobbet blev dock aldrig aktuellt utan hon utnämndes istället till en av tre verkställande vice ordförande i kommissionen. Som sådan ska hon övervaka arbetet med att rusta Europa för den digitala tidsåldern och samtidigt granska att företag följer unionens regler om rättvis konkurrens, kartellbildning och statsstöd.

På tisdagen frågades Vestager ut av de ansvariga utskotten i EU-parlamentet. Ett av hennes viktigaste löften var att försöka driva genom en skatt för IT-jättar som Apple, Google och Facebook som i dag kritiseras för att inte betala sin beskärda del till EU-ländernas statskassor. I ett första skede satsar hon på att få genom en sådan skatt på global nivå genom den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD. Det är en lösning som bland annat Sverige förespråkar.

Om inte det går avser hon lägga fram ett lagförslag i slutet av 2020 för att få igenom en digitalskatt på EU-nivå.

– Jag hoppas att vi kan nå en global uppgörelse. Om det inte lyckas kommer vi lägga fram och trycka på för en europeisk lösning, sade Vestager som tillade att det ”blir en svår utmaning”, inte minst med tanke på att skattefrågor i EU kräver att alla medlemsländer är överens och hittills har liknande försök misslyckats.

– Bolagsskatter måste digitaliseras. Annars kommer vi få allt mindre skatter från företag till de länder där de utför sin verksamhet, sade Vestager.

På Vestagers bord ligger även att ta fram nya EU-regler kring digitala tjänster som säkerhet, arbetsvillkor för plattformsarbetare och hur företag samlar in och använder persondata.

Bötfällt flera storföretag

Annons

Som nuvarande konkurrenskommissionär har Margrethe Vestager varit en nagel i ögat på flera storföretag som Google och Amazon. Hon har bötfällt dem för att ha betalat för lite i skatt eller utnyttjat sin marknadsställning för att snedvrida konkurrensen. Flera medlemsländer har även fått bannor för att ha gett vissa företag alltför fördelaktiga skatteavtal. Det lovar danskan att fortsätta göra under de kommande fem åren.

– Jag kommer göra det med samma energi och hängivelse som tidigare, sade Vestager som tillade att hon avser utvärdera unionens nuvarande regelverk på området och eventuellt föreslå ändringar. 

Hon ville dock inte gå så långt som att tvinga dominerande storföretag att dela upp sig.

– Det vore mycket långtgående, väldigt inkräktande, sade danskan.

Margrethe Vestager kommer även ansvara för att ta fram en ny europeisk industristrategi som hon lovade ska bli grön och bygga på rättvis konkurrens. I hennes uppdrag ingår också att övervaka utarbetandet av en strategi för små och medelstora företag samt en gemensam europeisk syn på artificiell intelligens. 

Kritik mot möjlig intressekonflikt

Den kristdemokratiska och konservativa partigruppen EPP ifrågasatte hur Margrethe Vestager kan kombinera sina två uppdrag som dels digitalboss, dels konkurrensgranskare utan att riskera intressekonflikter.

– Man kan inte stärka konkurrenslagar och bötfälla IT-jättar och samtidigt räkna med att Google och Apple samarbetar i en digital industristrategi. Hon var inte övertygande i sina försök att lösa denna motsättning, sade den nederländska EPP-parlamentarikern Esther de Lange. 

Under utfrågningen stötte Margrethe Vestager inte på några större hinder och alla partigrupper förutom nationalistiska ID gav henne preliminärt klartecken att tillträda 1 november.