Storbritanniens konservativa premiärminister Boris Johnson. Arkivbild.

Storbritanniens konservativa premiärminister Boris Johnson. Arkivbild.

Bild: Number 10

Motstridiga uppgifter om brexitdatum

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson lovar att landet ska lämna EU den 31 oktober med eller utan avtal samtidigt som han lovar att be om ett uppskov av utträdet.

Boris Johnson har sedan han tillträdde som brittisk premiärminister lovat att landet kommer att lämna EU den 31 oktober, då det nuvarande förlängningsuppskovet löper ut. Detta oavsett om han lyckas förhandla fram nya villkor för utträdet. Bland annat har han sagt att han hellre dör i ett dike än är kvar i EU då. 

Oron för vad ett avtalslöst utträde kommer att innebära för Storbritannien med risk för omfattande störningar har fått en majoritet av ledamöterna i brittiska parlamentet att rösta för en lag för att hindra det. Lagen tvingar Johnson att be EU om ett tredje uppskov om man inte enas om ett nytt utträdesavtal senast 19 oktober. 

I Skottland pågår för närvarande ett rättsfall där en domstol undersöker huruvida den skulle har rätt att bötfälla eller fängsla premiärministern om han vägrar att följa lagen. Till förhandlingarna har den brittiska regeringen tillhandahållit ett skriftligt löfte om att Johnson kommer att följa den nya lagen och be om en förlängning.

”Han kommer att skicka ett brev enligt den utformning som framgår i lagen senaste 19 oktober”, skriver regeringen, enligt FT.

I dag måndag väntas domstolen meddela vilka konsekvenserna kan bli om Johnson struntar i lagen.

Men samtidigt vidhåller Johnson utåt att han det inte blir någon förlängning. Senaste i helgen under ett samtal med den franske presidenten Emmanuel Macron ska Johnson ha understrykt att Storbritannien kommer lämna 31 oktober.

– Om EU-ledarna satsar sina pengar på att lagen kommer att förhindra ett avtalslöst utträde kommer det att vara ett historiskt missförstånd, sade Johnson.