Europeiska rådets ordförande Donald Tusk hade tidigare satt i dag fredag som tidsfrist för britterna att lämna in genomförbara brexitförslag för att frågan skulle kunna diskuteras på nästa veckas EU-toppmöte. Arkivbild.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk hade tidigare satt i dag fredag som tidsfrist för britterna att lämna in genomförbara brexitförslag för att frågan skulle kunna diskuteras på nästa veckas EU-toppmöte. Arkivbild.

Bild: EU

Tusk: Lovande signaler om brexitavtal

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk avskriver inte möjligheterna att nå en brexituppgörelse vid nästa veckas EU-toppmöte efter att det kommit positiva signaler från Irland.

I går torsdag träffade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sin irländske motsvarighet Leo Varadkar för att diskutera brexit. Varadkar hade inför mötet varit ytterst tveksam till de förslag som Johnson lagt fram för att kunna sluta ett utträdesavtal.

Men mötet verkar ha löst upp en del knutar och Varadkar sade efteråt att det varit ”mycket lovande och positivt”. Irlands syn på frågan om utträdesavtalet och dess påverkan på ön är avgörande för EU:s samlade bedömning.

I ett gemensamt uttalande sade premiärministrarna att de ”kunde se en väg fram till en möjlig uppgörelse”. Vad precis de två ledarna enats om som ligger bakom ändringen i det tidigare genomgående negativa mottagandet av de brittiska förslagen är dock oklart.

Öppningen gör att Europeiska rådets ordförande Donald Tusk inte stryker frågan från dagordningen för nästa veckas EU-toppmöte. 

– Jag har fått lovande signaler från [Irlands premiärminister] att en uppgörelse är möjlig. Det finns så klart inga garantier att vi lyckas och tiden är nästan slut, sade Tusk.

Samtidigt i Bryssel träffas i dag EU:s och Storbritanniens chefsförhandlare för att fortsätta brexitöverläggningarna.