Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Beräkningar: Sverige tjänar 300 miljarder på EU-marknaden

BRYSSEL 5 november 2019 | Sju gånger mer än EU-avgiften

 EU-kommissionen uppskattar att Sverige varje år tjänar 300 miljarder kronor tack vare EU:s inre marknad. Det är nästan sju gånger så mycket som den föreslagna svenska medlemsavgiften, enligt kommissionen.

Kampen om EU:s nästa flerårsbudget är i full gång i Bryssel och medlemsländerna. På tisdagen presenterade EU-kommissionen, som vill höja budgeten, en rad dokument för att vinna ordkriget om hur mycket medlemsländerna faktiskt tjänar på medlemskapet. 

I ett av dokumenten redogörs för hur mycket varje medlemsland tjänar på tillgången till EU:s inre marknad för varor, tjänster, kapital och människor. Enligt kommissionens uppskattning tjänar Sverige 29 miljarder euro, motsvarande 300 miljarder kronor, varje år. Det är närmare sju gånger så mycket som Sveriges föreslagna medlemsavgift på 4,4 miljarder euro, motsvarande 47 miljarder kronor, för åren 2021-2027.

Kommissionen publicerar uppgifterna med motiveringen att det ”ett allvarligt fel” att bara fokusera på hur mycket länderna betalar i medlemsavgift och får tillbaka i form av olika stöd. 

Kommissionen har i år, till skillnad mot inför tidigare förhandlingar om flerårsbudgeten, inte presenterat några beräkningar på den så kallade nettoavgiften – skillnaden mellan avgiften och stöden.

”[Nettoavgifts-]begreppet kan inte mäta fördelarna för EU:s medlemsstater att vara en del av den inre marknaden. […] Man har heller inte mätt de affärsmöjligheter som sammanhållningspolitiken – EU:s huvudsakliga investeringspolitik – skapar för företag från hela unionen. EU bidrar i hög grad till medlemsstaternas ekonomier och detta ignoreras helt i dessa beräkningar”, skriver kommissionen.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret