EU-kommissionen under ordförande Ursula von der Leyen är godkänd.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tydligt stöd för nya EU-kommissionen

Närmare två tredjedelar av EU-parlamentarikerna röstade ja till Ursula von der Leyens nya kommission. Det är ett större stöd än vad Junckerkommissionen fick för fem år sedan.

Med siffrorna 461 mot 157 och 89 som avstod godkände EU-parlamentet på onsdagen den nya EU-kommissionen under ledning av ordförande Ursula von der Leyen.

Det ger henne ett stöd på 65 procent bland de EU-parlamentariker som röstade vilket är högre än när den avgående kommissionen valdes för fem år sedan. Historist sett är det dock det näst lägsta stödet (se grafik nedan).

I sitt inledningsanförande noterade den tyska kristdemokraten von der Leyen att det var 30 år sedan som Sammetsrevolutionen ägde rum i dåvarande Tjeckoslovakien vilket ledde till att landet övergick från att vara kommunistiskt till demokratiskt. Hon pekade ut vad hon ser som EU:s framtida utmaningar – bland annat klimathot, digitalisering, innovation och konkurrenskraft.

– Vad kommer man att säga om 30 år? Det beror på vad vi gör tillsammans. Om vi utför vårt arbete väl kommer Europa att år 2050 vara den första klimatneutrala kontinenten. Det kommer att vara en ledande digitalmakt, det kommer fortsätta vara den mest framgångsrika ekonomin att balansera mellan marknaden och det sociala. Och det kommer att leda vägen mot lösningar på världens stora utmaningar, avslutade Ursula von der Leyen sitt tal.

Godkännandet, efter att det formellt bekräftats av medlemsländerna, innebär att EU-kommissionen kan tillträda nu på söndag den 1 december för en mandatperiod på fem år.

Majoritet svenskar för

Av de svenska EU-parlamentarikerna röstade en klar majoritet för. Vänsterns Malin Björk och de tre sverigedemokratiska parlamentikerna röstade nej och Miljöpartiets två ledamöter lade ned sina röster.

 

Svenska röster om EU-kommissionen

Svenska EU-parlamentariker kommenterar onsdagens omröstning:

Karin Karlsbro (L)
“Utifrån förutsättningarna i EU efter valet i våras är detta en progressiv och ambitiös kommission vad gäller klimat och Europas framtidsfrågor. Jag är lättad över att en kommission äntligen är på plats så att arbetet i EU kan komma igång på riktigt.”

Heléne Fritzon (S)
"Jag ser fram emot arbetet där vi tillsammans ska stå upp för våra demokratiska grundläggande värderingar, ha fokus på att förbättra för människor och leverera viktiga frågor.”

Malin Björk (V)
”Det håller inte att tillsätta en kommission som faktiskt inte vill ta krafttag för klimatet och som inte är beredd att se över vare sig handelspolitiken eller jordbrukspolititiken. Dessutom vacklar von der Leyens kommission i försvaret för rättsstat och demokrati fastän vi vet att de frågorna är och kommer vara helt avgörande.”