Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
På onsdag avgörs hur stort stödet för Ursula von der Leyens kommission är i EU-parlamentet. Arkivbild.

Sista hindret röjt – sanningens minut väntar ny kommission

BRYSSEL 25 november 2019 | Storbritannien ignorerade tidsfrist

Europaparlamentets godkännande är det stora politiska provet som återstår för att den nya EU-kommissionen under Ursula von der Leyen ska komma på plats. Frågan är hur stort stöd kommissionen har hos Europaparlamentarikerna.

EU-ländernas utvecklingsministrar godkände på måndagen formellt den lista på 27 personer som ska ingå i nästa EU-kommission. Det öppnar för en avgörande omröstning om hela kommissionen i EU-parlamentet på onsdag.

Normalt sett tillträder en EU-kommission 1 november. Men starten har fått skjutas upp av flera anledningar, inte minst på grund av att Storbritannien, fortfarande ett medlemsland, vägrat nominera en kandidat till kommissionen.

Enligt beslut från Europeiska rådet, där medlemsländernas högsta politiska ledare ingår, måste varje EU-land ha varsin kommissionär. Men EU-institutionernas rättstjänster pekar på EU-fördraget som gör gällande att det räcker med 19 kommissionärer och därmed gett ett juridiskt klartecken till att kommissionen kan tillträda.

Inget brittiskt svar om kommissionär

EU-kommissionen har inlett ett överträdelseförfarande mot Storbritannien för att man vägrar nominera en kandidat. Tidsfristen för den brittiska regeringen att svara löpte ut natten till lördag. EU-kommissionens talesperson Mina Andreeva meddelade på måndagen att inget svar inkommit.

– Kommissionen kommer nu att analysera situationen och besluta om möjliga nästa steg, om det blir något, om den finner det lämpligt, sade Andreeva. 

Troligt tillträde 1 december

EU-parlamentet röstar om kommissionen efter att Ursula von der Leyen presenterat sitt arbetsprogram för de kommande åren. Där måste minst hälften av parlamentarikerna rösta ja för att den ska godkännas. 

Det faktum att Ursula von der Leyen klarade sig med ett nödrop när Europaparlamentet med bara nio röster marginal i somras lät henne passera som ny ordförande i kommissionen gör veckans omröstning extra intressant.

Därefter måste Europeiska rådet formellt godkänna EU-kommissionen vilket sker med med kvalificerad majoritet.

Ursula von der Leyen och hennes 26 kommissionärer kan då tillträda den 1 december.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret