EU-kommissionen har under de senaste åren arrangerat så kallade medborgardialoger. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Stor konferens ska staka ut EU:s framtid

Under två år ska politiker och vanliga medborgare diskutera vilken väg EU ska gå. Men kritiker menar att en sådan exercis bara kan leda till en sak – mer EU-samarbete.

När EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen valdes lovade hon att under mandatperioden anordna en så kallad konferens om EU:s framtid. Idéns ursprung kan spåras till Frankrikes president Emmanuel Macron som tidigare förespråkat den.

Syftet är att sammanföra medborgare för att under två års tid diskutera hur EU bör utvecklas. Hon öppnade för att en sådan diskussionen skulle kunna leda till unionens fördrag ändras.

I går onsdag röstade EU-parlamentet om sin syn på hur de vill att konferensens ska utformas, dess syften och mål. 

– Begränsningarna i det nuvarande sättet som EU styrs på har blivit uppenbara under de kriser som drabbat Europa under det senaste årtiondet. Vi måste finna en ny delad vision för framtiden för det europeiska projektet och tillsammans definiera de reformer som behövs för att stärka vår union, sade EU-parlamentets talman David Sassoli i ett uttalande.

Ledamöterna föreslår att EU-parlamentet ”bör få en ledande roll” i arbetet. Parlamentarikerna önskar även att bland annat frågorna om systemet med toppkandidater, gränsöverskridande vallistor och beslutsprocessen i ministerrådet ska diskuteras. 

Konferensdeltagarna ska tas fram genom ett slumpmässigt urval. Men även representanter för EU-parlamentet, ministerrådet, nationella parlament och kommissionen ska ingå.

Av de svenska EU-parlamentarikerna röstade alla för förutom Sverigedemokraternas tre ledamöter som röstade emot och Vänsterpartiets Malin Björk som avstod. Ryszard Legutko ledare för ECR-gruppen, dit Sverigedemokraterna hör, kritiserade förslaget med att en sådan konferens bara kan leda till större EU-samarbete.

– Konferensen om EU:s framtid ses som en språngbräda för nästa stora steg framåt i den europeiska integrationen. Den har en förutbestämd utgång. Målet är ett allt närmare EU-samarbete, sade Ryszard Legutko.

Förslag inom kort

Det kroatiska ordförandeskapet håller på att sammanställa medlemsländernas syn på en framtidskonferens. EU-kommissionen väntas i nästa vecka lägga ett skarp förslag på hur konferensen bör utformas.